Një fermer që jeton afër Ismailisë në Egjipt ka zbuluar një pllakë guri 2,600 vjeçare të ngritur nga faraoni Apries, i cili sundoi nga rreth 589 pes, në 570 pes, njoftoi ministria egjiptiane e antikave.

Fermeri gjeti këtë pllakë antike me gur ranor ndërsa përgatiste tokën e tij për kultivim, rreth 100 kilometra në verilindje të Kajros; ai më pas kontaktoi Policinë e Turizmit dhe Antikiteteve për zbulimin, tha deklarata e ministrisë. Pllaka është 230 centimetra e gjatë, 103 cm e gjerë dhe 45 cm e trashë.

Në majë të pllakës është një gdhendje e një disku dielli me krahë (një disk që nganjëherë shoqërohej me perëndinë e diellit Ra) me një shkrim të faraonit Apries, me 15 rreshta me shkrim hieroglif poshtë kësaj, thuhej në deklaratë. Apries, i njohur gjithashtu si Wahibre Haaibre, mbretëroi gjatë dinastisë së 26-të të Egjiptit (688 p.K. – –525 p.K.), një kohë kur Egjipti ishte i pavarur dhe kryeqyteti i saj ndodhej shpesh në Sais në Egjiptin verior.

Ju pëlqen!

Janë duke u bërë përpjekje për të përkthyer shkrimin në pllakë. Mostafa Waziri, sekretari i përgjithshëm i Këshillit Suprem të Antikiteteve, tha se pllaka duket se lidhet me një fushatë ushtarake që Apries ndërmori në lindje të Egjiptit.

Historiani i lashtë grek Herodoti (jetoi rreth 484-425 pes) pretendoi se Apries bëri një luftë humbëse kundër Fenikasve që la shumë ushtarë egjiptianë të vrarë dhe ndezi një luftë civile në Egjipt që çoi përfundimisht në vrasjen e Apries dhe zëvendësimin e tij si faraon nga një njeri me emrin Amasis. Nuk dihet nëse kjo pllakë do të hedhë dritë të re mbi këto ngjarje është e paqartë.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.