Është 635 milionë vjet e vjetër dhe i ngjan një kërpudhe. Fosili më i vjetër i një organizmi tokësor i përket kohës para shfaqjes së dinosaurve. Një studim i publikuar në revistën “Nature Communications” reflekton punën e bërë nga studiuesit e American Tech College of Science, e koordinuar nga Shuhai Xiao, së bashku me Akademinë Kineze të Shkencave, Universitetin Guizhou të Kinës dhe Universitetin Amerikan të Cincinnati-t.

Sipas autorëve të studimit, ky organizëm mund të ketë ndihmuar Tokën të rikuperohet nga një epokë akullnajash që e bëri planetin të marrë pamjen e një topi gjigant dëbore, ndërsa oqeanet u kthyen në akull me trashësi deri 1 kilometër.

Ky mikrofosil, i cili u paraprin dinosaurëve më të lashtë, u gjet në zgavra të vogla brenda shkëmbinjve sedimentarë të formacionit Doushantuo në Kinën jugore. Ai ka pamjen e disa fijeve të gjata, si fije, një nga karakteristikat kryesore të kërpudhave.

Ju pëlqen!

“Ishte një zbulim i rastit”, tha Tian Gan nga Virgin Tech, një nga autorët e studimit. “Mund të jetë fosili që ne kemi kërkuar për një kohë të gjatë. Nëse interpretimi ynë është i saktë – shtoi Gan – do të na shërbejë për të kuptuar ndryshimin e klimës në të kaluarën e Tokës dhe evolucionin e jetës primitive”.

Një nga hapat e ardhshëm, përfundojnë studiuesit, do të jetë studimi se si kanë jetuar këto organizma si kërpudha dhe si ia dolën të mbijetonin. Në fakt, studimi i këtyre fosileve do të ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë se si jeta, duke filluar nga format mikroskopike të tilla si këto kërpudha antike, me aftësinë e tyre për të ricikluar lëndët ushqyese, arriti t’u mbijetojë akullnajave antike, deri në lulëzimin në forma komplekse në të gjithë planetin.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.