Në Venecuelë tani ekziston një pikë e rrezikshme e konfliktit në vend. Pas viti të ri Juan Guaidó i Partisë Popullore u zgjodh udhëheqës i Asamblesë Kombëtare. Të mërkurën e kësaj jave ai u deklarua si president i përkohshëm i Venezuelës në pritje të një zgjedhjeje të re politike. Ai i kërkoi ushtrisë të mbështeste Asamblenë Kombëtare në vend të Presidentit Nicolás Maduro. Në praktikë, Venezuela sot ka dy sisteme paralele politike që nuk e njohin legjitimitetin e njëri-tjetrit.

Opozita në vend nuk njeh zgjedhjet presidenciale në vitin 2018, kur Maduro u zgjodh për një periudhë të re.

• Venezuela është në një krizë të thellë ekonomike, me të cilën krizë autoritetet nuk janë në gjendje të bëjnë asgjë. Njerëzit vuajnë nga një mungesë e dëshpëruar ilaçesh dhe ushqimesh, dhe miliona njerëz kanë ikur nga vendi. Sanksionet afatgjata të Shteteve të Bashkuara e kanë vështirësuar trajtimin e rënies së çmimit të naftës dhe inflacioni është i lartë. Kritikat e qeverisë Maduro nuk vijnë vetëm nga djathtistët e vendit. Gjithashtu, shumë nga mbështetësit e mëparshëm të Hugo Chavez kanë qenë shumë kritikë ndaj politikave të Nicolás Maduro dhe këtë këta e kanë thënë hapur. Opozita, nga ana tjetër, e mban legjitimitetin e Asamblesë Kombëtare, edhe pse disa duan dialog me qeverinë për të nxjerrë vendin nga situata e paqëndrueshme politike dhe ekonomike.

Ju pëlqen!

• Vetëm pak minuta pasi Juan Guaidó u deklarua si një president legjitim i Venezuelës, SHBA-ja e mbështeti publikisht. Në rastin më të keq, situata politike e mbytur mund të çojë në luftë civile, vetëm nëse një pjesë e ushtrisë do të kalonte në anën e opozitës.
Shtetet e Bashkuara, gjithashtu, nuk e refuzojnë mbështetjen ushtarake për një skenar për ndryshim të regjimit nëse Maduro nuk largohet.

Çështja se kush duhet të udhëheqë zhvillimin e Venezuelës nuk do duhej të lihet në Uashington. Njohja e shpejtë e Shteteve të Bashkuara të Guaidos forcon pjesën më pak pajtuese të opozitës venecueliane. Ndërhyrja e SHBA.-së për ndërrimin e regjimeve në rajon ka një histori të shëmtuar që nuk harrohet në Amerikën Latine.


/Klassekampen/ Përkthyer nga MekuliPress.com/

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.