Europa ka disa nga vendet më miqësore në familje në botë. Me kalimin e kohës, pothuajse çdo fëmijë europian do të ketë qasje në një formë të edukimit dhe kujdesit të hershëm të fëmijërisë.

Por, pavarësisht se kanë më shumë përparësi këto vende akoma nuk kanë arritur të investojnë mjaftueshëm në fëmijët e tyre më të vegjël.

Duke pranuar këtë, BE-ja miratoi një dokument në 2017 duke përshkruar një sërë “shtyllash” të së drejtave sociale, duke përfshirë atë që të gjithë fëmijët kanë të drejtë për arsimim dhe kujdes të hershëm dhe kujdes shëndetësor të përballueshëm me cilësi të mirë.

Ju pëlqen!

Dhe ende një raport i ri i shkruar nga Komisioni Europian tregon se 66% e fëmijëve europianë nën tre vjeç nuk kanë qasje në edukimin dhe kujdesin e fëmijërisë së hershme.

Raporti mblodhi të dhëna nga 38 vende europiane, duke përfshirë të gjitha vendet anëtare të BE dhe 10 vende të tjera europiane.

Ajo tregon se vetëm tetë vende – Danimarka, Gjermania, Estonia, Letonia, Sllovenia, Finlanda, Suedia dhe Norvegjia – garantojnë një vend në programet e edukimit të fëmijëve të hershëm të financuar nga publiku dhe programet e kujdesit për bebet që fillojnë nga gjashtë deri në 18 muaj, rreth kohës kur pushimi prindëror përfundon në mënyrë tipike.

Gjysma e vendeve fillojnë ta ofrojnë këtë për fëmijët që fillojnë në moshën tre vjeçare dhe pothuajse të gjithë e ofrojnë atë sipas moshës katër vjeçare.

Meqenëse shumica e prindërve punojnë me kohë të plotë, edukatorët e kualifikuar mund të ndërhyjnë duke i ndihmuar ata të zhvillojnë aftësitë që kanë nevojë për sukses. E megjithatë raporti vëren se programet për kujdesin e fëmijëve “me cilësi të mirë” për nën-tre nuk janë ende në dispozicion në shumë vende evropiane.

Ka shumë debate rreth asaj se çfarë “cilësi të mirë” do të thotë në të vërtetë në lidhje me zhvillimin e hershëm të fëmijërisë, raporti e cilëson atë si “përmbajtje të qartë arsimore për të gjithë fëmijët i ofruar nga stafi i kualifikuar dhe mbështetur nga politika të qëndrueshme”

Nebi Xhomaqi

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike! FOTO: No copyright infringement is intended.