Pensioni është shumë i ndryshëm në varësi të vendit ku jeton. Menaxherët e Investimeve të CoreData Research ekzaminuan treguesit që lidhen me shëndetin, financat, mirëqenien materiale dhe cilësinë e jetës së pensionistëve.

Janë llogaritur gjithsej katër tregues që matin mirëqenien e pensionistëve për një periudhë një vjeçare.

Mirëqenia materiale: barazia e të ardhurave, të ardhurat për frymë, punësimi.

Ju pëlqen!

Shëndeti: jetëgjatësia, shpenzimet shëndetësore për frymë, shpenzimet shëndetësore të pasiguruara.

Cilësia e jetës: lumturia, cilësia e ajrit, uji, biodiversiteti dhe habitati, faktorët mjedisorë.

Financat në pension: varësia e pleqërisë, kreditë jofunksionuese bankare, inflacioni, normat e interesit, presioni tatimor, qeverisja, borxhi i qeverisë.

Ja vendet më të mira të renditura në bazë të indikatorëve të mësipërm:

Luksemburgu

Financat në indeksin e pensionit: 60%

Indeksi i cilësisë së jetës: 83%

Luksemburgu krenohet me renditjen numër 1 për shëndetin, i forcuar nga rezultatet më të larta për shpenzimet e siguruara shëndetësore dhe shpenzimet shëndetësore për frymë.

Australia

Financat në indeksin e pensionit: 77%

Indeksi i cilësisë së jetës: 81%

Australia ra tre vende në renditjen e këtij viti, e nxitur nga rënia e cilësisë së jetës dhe financave në treguesit e pensionit, megjithëse nën-indeksi i saj më i mirë është akoma i dyti.

Kanada

Financat në indeksin e pensionit: 73%

Indeksi i cilësisë së jetës: 82%

Kanada përfaqëson “mesin e paketës” – asnjë nga nën-indekset e saj nuk renditet jashtëzakonisht i lartë ose i ulët. Megjithatë, vendi u rrit paksa këtë vit falë pjesërisht në rezultate më të larta për barazinë e të ardhurave dhe punësimin në kategorinë e mirëqenies materiale.

Danimarka

Financat në indeksin e pensionit: 60%

Indeksi i cilësisë së jetës: 93%

Danimarka zë vendin e parë në cilësinë e jetës, ku treguesit për lumturinë, cilësinë e ajrit, faktorët mjedisorë dhe biodiversitetin renditen në top 10.

Suedia

Financat në indeksin e pensionit: 65%

Indeksi i cilësisë së jetës: 89%

Në krahasim me një vit më pak, Suedia ra pak në kategoritë e financave në pension, në cilësinë e jetës dhe në shëndet. Sidoqoftë, ajo u tërhoq me një ngritje të mirëqenies materiale, falë pjesërisht për një rezultat më të lartë për punësimin.

Zelanda e Re

Financat në indeksin e pensionit: 79%

Indeksi i cilësisë së jetës: 89%

Zelanda e Re është konsistente. Këtë vit është në vendin numër 5, e mbështetur nga rezultate të larta në lumturi, cilësi të ajrit dhe faktorë mjedisorë.

Irlanda

Financat në indeksin e pensionit: 72%

Indeksi i cilësisë së jetës: 83%

Përmirësimet në financa, në pension dhe kategoritë e shëndetësisë rritën renditjen e përgjithshme të Irlandës këtë vit në vendin e katërt. Një rezultat më i ulët për barazinë e të ardhurave ndikoi në shfaqjen e tij në nën-indeksin e mirëqenies materiale.

Norvegjia

Financat në indeksin e pensionit: 59%

Indeksi i cilësisë së jetës: 90%

Ndërsa Norvegjia renditet shumë poshtë listës për financat në pension – tërhequr nga rezultatet e ulëta për presionin e taksave dhe normat e interesit – vendi skandinav tregohet shumë i fortë në kategorinë e shëndetit, i cili mat jetëgjatësinë, shpenzimet shëndetësore për frymë dhe shpenzimet e siguruara të shëndetit.

Zvicra

Financat në indeksin e pensionit: 77%

Indeksi i cilësisë së jetës: 91%

Zvicra ra nga vendi numër 1 këtë vit, por është akoma vendi i vetëm me top-10, për shkak të mirëqenies materiale, financat në pension, cilësinë e jetës dhe shëndetin. Zvicra renditet e gjashta në treguesin e lumturisë.

Islanda

Financat në indeksin e pensionit: 72%

Indeksi i cilësisë së jetës: 86%

Islanda paraqitet në vendin numër 1 për herë të parë këtë vit, falë renditjes së top-10 në cilësinë e jetës, financat në pension, shëndetin dhe mirëqenien materiale.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot, të paktën edhe me 1 Euro!