Kur bëhet fjalë për para, ka shumë këshilla atje që përsëriten pa pushim. Ndërsa disa nga këto këshilla janë të shkëlqyera, ka edhe situata kur mençuria konvencionale është e gabuar. Fatkeqësisht, nëse mbështeteni në mite për të bërë zgjedhje të rëndësishme për paratë tuaja, mund të përfundoni në një situatë shumë të keqe.

Është e rëndësishme të hulumtoni me kujdes vendimet financiare dhe të vini në dyshim status quo-në për t’u siguruar që bëni atë që është më e mira për ju. Në veçanti, ekzistojnë katër pjesë të këshillave të zakonshme financiare për të cilat ju nuk dëshironi të mbështeteni, sepse ato ndoshta janë të gabuara.

  1. Kurseni 10% të të ardhurave tuaja për pension

Me siguri keni dëgjuar shumë herë që duhet të kurseni 10% të të ardhurave tuaja për pension. Mjerisht, kur në të vërtetë bëni matematikë, do të zbuloni se ka të ngjarë t’ju largojë me shumë pak të ardhura për të mbajtur stilin e jetës tuaj pas largimit nga puna.

Ju pëlqen!

Kursimi i 10% të të ardhurave thjesht nuk është i mjaftueshëm për të siguruar fondet që ju nevojiten si i moshuar. Thuaj, për shembull, ju filloni të kurseni në moshën 30 vjeç kur fitoni 35,000 dollarë. Nëse merrni ngritje vjetore prej 2%, investoni 10% të të ardhurave dhe fitoni 7% kthim të investimeve si para-pensionist dhe një kthim prej 4% të investimeve gjatë pensionit, do të përfundonit me 440.827 dollarë të kursyer nga mosha 62. Nëse ju duhet të zëvendësoni 90% të të ardhurave të pensionit para dhe të merrni një vlerësim prej 21.883 $ në përfitime të Sigurimeve Shoqërore, do t’i mbaronit paratë deri në moshën 75 vjeç, duke supozuar një normë prej 2.9% të inflacionit.

Lexo po ashtu:  Sa sheqer duhet ti hidhni kafes?

Të kesh të ardhura më të larta nuk do të të ndihmojë. Duke supozuar të gjithë parametrat e njëjtë, të kesh të ardhura prej 60,000 dollarë në moshën 30 vjeç dhe një përfitim i Sigurimeve Shoqërore prej 30.848 dollarë në 62 do të të linte të mbarosh paratë me 73. Do të mbarosh para më shpejt, sepse do të kesh të ardhura më të larta për të mbani pensionin pas pensionit dhe, me rritjen e pagës tuaj, Sigurimet Shoqërore zëvendësojnë më pak të ardhurat tuaja para pensionit.

Për tu siguruar që keni kursime të mjaftueshme, është më mirë të synoni të kurseni të paktën 15% të të ardhurave për pension, por më shumë është gjithmonë më mirë.

  1. Blerja e një shtëpie rrit vlerën tuaj neto

Zotërimi i një shtëpie ka qenë prej kohësh pjesë e ëndrrës Amerikane. Në fund të fundit, nëse zotëroni një shtëpi, mund të ndërtoni kapital, të përfitoni nga rritja e vlerave të pronës dhe të ndaloni të harxhoni para me qira. Shtë një rrugë e sigurt drejt pasurive – apo jo?

Lexo po ashtu:  Ja disa arsye, që tregojnë se duhet të hamë ngadalë

Nëse jeni akoma duke blerë këtë mit, pyesni këdo që ka blerë shtëpinë e tyre në lartësinë e flluskës së pasurive të patundshme në vitin 2008 si funksionoi për ta.

Blerja e një shtëpie mund të ketë kuptim, nëse jeni financiarisht gati për të, dhe nëse nuk blini një flluskë. Por nëse blini në krye të tregut ose nëse blini një shtëpi nuk mund të përballoni me të vërtetë dhe përfundoni duke komprometuar qëllimet e tjera financiare, do të jeni shumë më keq për këtë. Koha e tregut të pasurive të patundshme mund të jetë një sfidë, por ka metrikë që ju mund të shikoni – të tilla si tendencat e çmimeve në zonën tuaj, muajt e furnizimit të ri, dhe çmimet e shtëpive në lidhje me pagat – për të marrë një ide se si është tregu bërë.

Ju gjithashtu duhet të siguroheni që keni një pagesë para dhe një fond urgjence para blerjes tuaj dhe se kostot e banesave tuaja nuk kalojnë 30% të të ardhurave tuaja. Në qoftë se të gjitha këto gjëra nuk janë të vërteta, marrja me qira ka më shumë kuptim për ju sesa të bëheni pronar i shtëpisë.

  1. Pagesa e borxhit duhet të jetë gjithnjë prioritet
Lexo po ashtu:  Ju jepet mundësia për të folur, por eprori juaj gjithmonë ju ndërpret fjalën? Ja ku qëndron problemi me ju

Liria e borxhit vlerësohet si një objektiv kryesor financiar nga shumë komentues financiarë, disa prej të cilëve argumentojnë se nuk duhet të huazoni kurrë. Dhe, me të vërtetë, ka raste kur duhet të punoni shumë për pagimin e borxhit – si kur borxh para për kartat e kreditit, kreditë e pagës ose kreditë mjekësore ose personale me interes të lartë.

Por nuk ka kuptim që të paguajmë të gjitha llojet e borxhit herët. Hipotekat dhe huatë studentore federale, për shembull, zakonisht kanë norma interesi shumë të ulëta. Dhe ju jeni në gjendje të merrni një zbritje për interesin e kredisë studentore (pavarësisht nëse i përcaktoni ato) me kusht që të ardhurat tuaja të mos jenë shumë të larta, si dhe një zbritje për interes të hipotekës nëse përcaktoni taksat tuaja.
/Scan/

MekuliPress është në prag të mbylljes. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMO sot median e pavarur dhe origjinalitetin e MekuliPress. Dhuro SOT, të paktën, edhe 1 Euro! Faleminderit!