Në raportin e përvitshëm për trafikimin e qenieve njerëzore, Departamenti Amerikan i Shtetit thotë se qeveria shqiptare nuk plotëson minimumin e standardeve për eliminimin e këtij fenomeni, por po bën përpjekje.

‘Qeveria e Shqipërisë nuk i plotëson plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit, por po bën përpjekje të konsiderueshme për ta bërë këtë. Qeveria demonstroi përpjekje gjithsej në rritje në krahasim me periudhën e mëparshme të raportimit; prandaj Shqipëria mbeti në Nivelin 2. Këto përpjekje përfshinin dënimin e trafikantëve të dënuar me kushte të rëndësishme burgu, identifikimin e më shumë viktimave dhe sigurimin e një trajnimi të fuqishëm për zyrtarët përkatës.

Qveria, në bashkëpunim me shoqërinë civile, ngriti edhe Bordin Këshillëdhënës të Viktimave të Trafikimit, i përbërë nga tre të mbijetuar dhe rriti ndihmën e viktimave në procedurat penale duke krijuar Qendrën e Zhvillimit për Drejtësi Penale për të Mitur dhe punësimin e koordinatorëve shtesë të ndihmës së viktimave”- shkruan DASH në raport.

Ju pëlqen!

Sidoqoftë- vëren Raporti-qeveria nuk i plotësoi standardet minimale në disa fusha kryesore. “Qeveria dënoi pesë trafikantë si në vitin 2018 ashtu edhe në vitin 2019, numri më i vogël i dënimeve që nga viti 2014. Qeveria nuk bëri përpjekje për kontrollim e popullatave të cenueshme – veçanërisht migrantët, azilkërkuesit, individët që mund të shfrytëzohen për seks dhe fëmijët – dhe autoritetet nuk morën pjesë vazhdimisht në njësi të identifikimit të viktimave. Qeveria vazhdoi të vonojë fondet për strehimore të drejtuara nga OJQ-të, dhe shërbimeve sociale nuk kishin burime për kujdes afatgjatë dhe përpjekje për riintegrim, veçanërisht për fëmijët viktima”, thotë më tej raporti në faqen 68. 

Lexo po ashtu:  Izraeli kalon në zgjedhje të reja, të katërtat në dy vjet
MekuliPress është në prag të mbylljes. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMO sot median e pavarur dhe origjinalitetin e MekuliPress. Dhuro SOT, të paktën, edhe 1 Euro! Faleminderit!