“Gratë në timon janë rreziku i vazhdueshëm” është ndoshta një proverb antik, sigurisht që një diskriminim gjinor ndaj grave dhe përveç kësaj nuk i përgjigjet të vërtetës. Siç raportohet nga revista franceze AutoPlus, mbi bazën e sondazhit të fundit të realizuar në Belgjikë nga Instituti Vias, gratë janë një marrëveshje më e mirë për kompanitë e sigurimeve, jo vetëm sepse, shkruan Ansa, janë më pak të përfshira në përqindje nëpër aksidente, por edhe sepse shumicën e rasteve kanë të drejtë në rast se përfshihen dhe për këtë arsye meritojnë norma më të favorshme të sigurimit.

Analiza e AutoPlus tregon se gratë janë më pak të prekura se burrat në rast aksidenti, dëshmi e kujdesit të tyre më të madh. Në fakt, ato përfaqësojnë 44% të atyre me pasoja të vogla, 23% të atyre që janë dëmtuar rëndë dhe 34% të atyre që pësojnë dëme serioze. Me fjalë të tjera, gratë janë të përfshira në aksidente më pak të rënda se sa homologët e tyre meshkuj. Për më tepër, aksidentet që përfshijnë një shofer femër përfshijnë gjysmën e shkallës së vdekshmërisë në krahasim me aksidentet me një mashkull pas timonit. Për Institutin Vias ka 10 vdekje për 1000 lëndime trupore nga aksidente që përfshijnë një femër shofere, në krahasim me 19 të shoferëve meshkuj.

Në përgjithësi, pavarësisht nëse janë shoferë, pasagjerë apo këmbësorë, gratë përfaqësojnë 43% të viktimave të aksidenteve rrugore (të vrarë ose të plagosur). Dhe përqindja e tyre bie në 37% kur merren parasysh vetëm shoferet femra. Përkundrazi, 62% e pasagjerëve të vrarë ose të plagosur janë gra, gjë që shpjegohet me faktin se është pothuajse gjithmonë një burrë që merr timonin kur ka më shumë njerëz në bordin e makinës. Dallimi është veçanërisht i shënuar midis të rinjve (15-19 vjeç dhe 20-24 vjet) dhe tridhjetë (30-34 vjet dhe 35-39 vjet), ku ka 1.4 herë më shumë viktima meshkuj sesa gra ( për 100,000 banorë).

Ju pëlqen!

Pothuajse 2 nga 3 shoferet që marrin një gjobë pasi kanë kryer një shkelje janë meshkuj, si dhe 3 nga 4 të dënuar për shkelje rrugore. Një nga arsyet për shkelje më të ulëta të grave pas timonit është abuzimi më pak i shpeshtë i alkoolit.

Probabiliteti i një burri që të ngasë makinën pasi ka tejkaluar limit ligjor është 4 herë më i lartë se gratë dhe kjo është gjithashtu për shkak të kujdesit më të madh të shoferëve për t’u futur pas timonit në kushte ‘të rrezikut’. Kjo prirje më mashkullore për t’i dhënë makinës nën ndikimin e alkoolit konfirmohet edhe nga statistikat e aksidenteve. Në analizat e bëra pas një aksidenti, vetëm 5% e grave që ishin pas timonit kishin tejkaluar kufirin ligjor, ndërsa për meshkujt kjo përqindje rritet në 11%. (ilsole24ore)

Edel Strazimiri 

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot, të paktën edhe me 1 Euro!