Fëmijët e vegjël prekin gjithçka, qilima, tavolina, lodra, rroba etj, dhe më pas prekin gojën dhe fytyrat e tyre. Kjo i bën ata veçanërisht të prekshëm ndaj tymit të duhanit, mbetjet kimike nga tymi i duhanit që lihen pas në pluhur dhe në sipërfaqe pasi dikush pi duhan ose avull.

Edukimi i prindërve dhe anëtarëve të tjerë të familjes për reduktimin e ekspozimit të fëmijëve ndaj tymit të dorës së tretë përmes ndalimit të pirjes së duhanit në shtëpi dhe makina është i nevojshëm, por një studim i ri, i publikuar në JAMA Network Open, sugjeron se këto masa mbrojtëse individuale nuk janë të mjaftueshme.

Një ekip studiuesish nga Universiteti Shtetëror i San Diegos dhe Universiteti i Cincinnati përdorën një metodë të re të fshirjes së duarve të fëmijëve 11 vjeç e lart për të matur nivelet e nikotinës, një tregues i ekspozimit ndaj tymit të dorës së tretë.

Ju pëlqen!

Më shumë se 97% e 504 fëmijëve në studim kishin një nivel të nikotinës në duart e tyre. Çuditërisht, më shumë se 95% e fëmijëve në familjet që nuk pinë duhan dhe në shtëpitë që ndalojnë tymin e duhanit kishin ende nikotinë në duart e tyre.

“Ky studim plotësoi një boshllëk të rëndësishëm. Ne kemi bërë shumë kërkime rreth tymit të dorës së tretë në shtëpi private, makina, hotele dhe kazino, por nuk kemi pasur akses në popullatat klinike,” tha Georg Matt, një profesor psikologjie në SDSU dhe drejtor i Qendrës së Burimeve të Tymit të Tretë. .

E rëndësishmja, përpjekjet për të mbrojtur fëmijët nga ekspozimi ndaj duhanit u gjetën të ishin shumë efektive në këto popullata vulnerabël. Mbrojtjet prindërore si ndalimi i duhanit në shtëpi dhe makina reduktuan në mënyrë dramatike sasinë e nikotinës që zbulohej në duart e këtyre fëmijëve.

Melinda Mahabee-Gittens, një mjeke e urgjencës pediatrike dhe studiuese klinike në Qendrën Mjekësore të Spitalit të Fëmijëve në Cincinnati, e cila drejtoi mbledhjen e të dhënave për projektin, tha: “Një rezultat i këtij hulumtimi duhet të jetë përfshirja e tymit të dorës së tretë si pjesë e programeve arsimore të prindërve për ndërprerjen e duhanit. ”

Sasia e nikotinës në duart e fëmijëve ndryshonte gjithashtu sipas të ardhurave dhe racës.

Fëmijët nga familjet me të ardhura më të ulëta kishin dukshëm më shumë nikotinë në duart e tyre sesa fëmijët nga familjet me të ardhura më të larta.

Studiuesit planifikojnë të vazhdojnë analizimin e shënuesve të tjerë të ekspozimit ndaj tymit të dorës së tretë dhe të hetojnë rezultatet shëndetësore. Ata shpresojnë se hulumtimi i tyre do të mbështesë më tej ndalimet më të rrepta të pirjes së duhanit, praktikat e rehabilitimit dhe politikat që kërkojnë nga agjentët e pasurive të paluajtshme dhe pronarët të zbulojnë nivelet e tymit të dorës së tretë në shtëpi./Scan/

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!