Vetëm një litër birrë ose një gotë mesatare verë në ditë mund të fillojë të tkurr vëllimin e përgjithshëm të trurit, ka gjetur një studim i ri dhe dëmi përkeqësohet me rritjen e numrit të pijeve ditore.

Mesatarisht, njerëzit në moshën 50 vjeç që pinin një litër birrë ose një gotë verë (dy njësi alkooli) në ditë në muajin e fundit kishin tru që dukej dy vjet më i vjetër se ata që pinin vetëm gjysmën e një birre (një njësi), sipas studimit, i cili u botua të premten në revistën Nature.

Truri i njerëzve të asaj moshe që thanë se pinin tre njësi alkool në ditë kishte reduktime në lëndën e bardhë dhe gri që dukej sikur ata kishin shtuar 3.5 vjet moshës së trurit të tyre.

Ju pëlqen!

Një njësi alkooli është 10 miligramë ose 8 gram alkool i pastër. Kjo do të thotë se 25 miligramë ose një gotë e vetme pije alkoolike është një njësi; një kanaçe 16 ons birrë ose musht është dy njësi; dhe një gotë verë standarde prej 6 ons (175 miligramë) është dy njësi.

Truri i atyre që nuk pinë, të cilët filluan të konsumojnë mesatarisht një njësi alkooli në ditë, treguan plakjen e barabartë me gjysmën e një viti, sipas studimit. Në krahasim, pirja e katër njësive të alkoolit në ditë e plason trurin e një personi me më shumë se 10 vjet.

Mjekët besonin se sasitë e moderuara të alkoolit mund të ofronin një përfitim shëndetësor, veçanërisht për zemrën dhe trurin, por hulumtimet e fundit e kanë vënë këtë supozim në pikëpyetje. Një numër studimesh kanë gjetur se sasia e pijeve nuk është e shëndetshme dhe Federata Botërore e Zemrës së fundmi publikoi një përmbledhje të politikave duke thënë se nuk ka “asnjë nivel të konsumit të alkoolit që është i sigurt për shëndetin”.

Raporti analizoi të dhënat nga më shumë se 36,000 njerëz që morën pjesë në studimin e Biobank në MB, i cili përmban informacion të thelluar gjenetik dhe shëndetësor për më shumë se 500,000 të rritur të moshës së mesme që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar.

Njerëzit në studim kishin dhënë informacion mbi numrin e pijeve që kishin pirë çdo javë në vitin e kaluar dhe i ishin nënshtruar një skanimi të trurit MRI. Studiuesit krahasuan skanimet e tyre me imazhet e trurit tipik të plakjes dhe më pas kontrolluan për variabla të tillë si mosha, gjinia, statusi i pirjes së duhanit, statusi socio-ekonomik, prejardhja gjenetike dhe madhësia e përgjithshme e kokës. CNN

Edel Strazimiri / SCAN

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.