Përdorimi ekstrem i tokës i kombinuar me ngrohjen e temperaturave po i shtyn ekosistemet e insekteve drejt kolapsit në disa pjesë të botës, raportuan shkencëtarët. Studimi, i botuar në revistën Nature, identifikoi për herë të parë një lidhje të qartë dhe alarmante midis krizës klimatike dhe bujqësisë me intensitet të lartë dhe tregoi se, në vendet ku këto ndikime janë veçanërisht të larta, bollëku i insekteve tashmë ka rënë me gati 50%. , ndërsa numri i specieve është ulur me 27%.

Këto gjetje ngrenë shqetësime të mëdha, sipas Charlotte Outhwaite, autore kryesore e studimit dhe studiuese në University College London, duke pasur parasysh rolin e rëndësishëm të insekteve në ekosistemet lokale, pllenimin dhe prodhimin e ushqimit, dhe vuri në dukje se humbja e insekteve mund të kërcënojë shëndetin e njeriut dhe sigurinë ushqimore. Outhwaite tha se gjetjet e tyre “mund të përfaqësojnë vetëm majën e ajsbergut”, për shkak të sasisë së kufizuar të provave në disa rajone.

Tom Oliver, një profesor i ekologjisë së aplikuar në Universitetin e Reading, tha në një deklaratë se shkencëtarët nuk e dinë ende se kur popullatat e insekteve mund të arrijnë një pikë pa kthim, ku humbjet e tyre do të ishin shumë të mëdha për t’u kapërcyer. Ai e krahasoi humbjen graduale me heqjen e thumbave nga një aeroplan, gjë që nuk mund të vazhdosh ta bësh “pa rënë përfundimisht nga qielli”.

Ju pëlqen!

Studiuesit e përkufizuan bujqësinë me intensitet të lartë si llojin e karakterizuar nga përdorimi i pesticideve ose plehrave kimike, diversiteti i ulët i të korrave, madhësia e madhe e fushës ose dendësia e lartë e bagëtive, ndër të tjera që të gjitha janë tipare relativisht të zakonshme të bujqësisë moderne.

Dhe, thonë shkencëtarët, përdorimi ekstrem i tokës ka një efekt kompleks me krizën klimatike. Rrënimi i habitateve natyrore për bujqësi mund të ndryshojë në mënyrë dramatike klimën lokale të zonës dhe të shkaktojë ekstreme të temperaturës. Studiuesit gjetën rënie të konsiderueshme në popullatat e insekteve në zonat e botës që janë shumë më të ngrohta, veçanërisht në tropikët, ku Outhwaite vuri në dukje gjetjen e reduktimeve alarmante në biodiversitetin e insekteve.

Studiuesit analizuan të dhënat nga një periudhë 20-vjeçare për më shumë se 6,000 vende dhe studiuan rreth 18,000 lloje insektesh, duke përfshirë fluturat, molë, pilivesa, karkaleca dhe bletë.

Ata arritën në përfundimin se në zonat me bujqësi me intensitet të ulët, më pak ngrohje klimatike dhe një habitat natyror afër, insektet ranë vetëm me 7%, krahasuar me rënien prej 63% në zonat me më pak mbulim të habitatit natyror. Shumë insekte mbështeten te bimët për hije gjatë ditëve të ftohta, humbja e habitateve natyrore aty pranë mund t’i bëjë ata më të ekspozuar dhe të prekshëm ndaj temperaturave të ngrohjes. Dhe ndërsa ndryshimi i klimës përparon, shkencëtarët thonë se këto tampone natyrore mund të bëhen më pak efektive.

Outhwaite tha se ka gjëra që mund të bëjmë në një nivel individual për të ndihmuar në parandalimin e kësaj krize duke mbjellë më shumë specie vendase dhe lule të egra, duke reduktuar pesticidet e përdorura në kopshte dhe madje duke kufizuar shpeshtësinë e kositjes së lëndinës. Ajo gjithashtu vuri në dukje se qeveritë kanë një rol të madh për të luajtur në njohjen e ndikimit të tregtisë dhe prodhimit të ushqimit dhe mund të përpiqen të mos e marrin ushqimin “nga zonat që po zbatojnë shpyllëzimin”. CNN

Edel Strazimiri

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.