Jetëgjatësia e fëmijëve të lindur sot do të shkurtohet mesatarisht deri në 20 muaj si pasojë e thithjes së ajrit toksik, e cila është e përhapur në të gjithë globin, sipas studimit. Ndotja e ajrit ka kontribuar në gati një në çdo 10 vdekje në vitin 2017, duke e bërë atë një vrasës më të madh se sa mund të jetë malaria apo aksidentet rrugore dhe duke u krahasuar edhe me pirjen e duhanit, sipas studimit të Shtetit të Global Air (SOGA) 2019 të botuar ditën e sotme.

Në Azinë lindore, ndotja e ajrit do të shkurtojë jetën e fëmijëve për rreth 23 muaj. Megjithatë, barra e jetëgjatësisë parashikohet të jetë më pak se pesë muaj për fëmijët në botën e zhvilluar. Alastair Harper, kreu i fushatës dhe avokimit në Unicef UK, i cili ka paralajmëruar vazhdimisht për kërcënimin për shëndetin e fëmijëve, tha: “Kjo shton një pamje të zymtë se si ajri i ndotur ndikon në shëndetin e grupeve më vulnerabël të shoqërisë, veçanërisht fëmijëve.

Dëshmia vazhdon të rritet duke treguar një marrëdhënie mes ekspozimit ndaj ajrit toksik dhe peshës së lindjes së ulët, zhvillimit të mushkërive të reduktuara dhe astmës së fëmijërisë. ” Ndotja e ajrit përbën rreth 41% të vdekjeve globale nga sëmundja pulmonare obstruktive kronike, 20% nga diabeti i tipit 2, 19% nga kanceri i mushkërive, 16% nga sëmundja e zemrës ishemike dhe 11% nga ataku kardiak, sipas raportit të përshkruar si studimi më sistematik vjetor i efekteve shëndetësore të ndotjes globale të ajrit.

Ju pëlqen!

Ada Xhagolli

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!