Në ditët e sotme, gjithnjë e më shumë, puna realizohet jashtë ambienteve të organizatës në bashkëpunim me furnitorët, distributorët dhe klientët. Kompanitë po eksternalizojnë idetë dhe punën e tyre, duke kontaktuar freelancers ose palë të treta madje ndonjëherë  duke bashkëpunuar edhe me konkurrentët.

Fakti është që titulli juaj zyrtar, vartësit tuaj direkt dhe autoriteti që ju dhënë zyrtarisht jo gjithmonë ju mbajnë larg nga kompania juaj kur punoni në organizatën tuaj dhe nga partnerët e jashtëm.

Mendoni se keni fuqinë informale për të gjeneruar vlera dhe për t’i bërë gjërat të ecin patra? Ja se si mund të bëni një audit të suksesshëm:

Ju pëlqen!

Hapi 1: Renditni 10 kontaktet tuaja më të mira që ju mundësojnë të mbaroni punën. Këto kontakte mund të jenë të brendshme ose të jashtme për organizatën tuaj (furnitorët, kreditorët, distributorët etj).

Hapi 2: Për secilin kontakt, caktoni një rezultat nga 1 deri në 10 duke treguar se sa vareni prej tyre. Nëse një kontakt ofron shumë vlerë dhe është gjithashtu i vështirë të zëvendësohet, caktoni një rezultat të lartë. Mendoni gjerësisht për vlerën që ju ofrojnë kontaktet. Kjo përfshin këshilla për karrierë, mbështetje emocionale, mbështetje me aktivitetet e përditshme, informacion dhe qasje në burime ose palë të interesuara.

Hapi 3: Bëni të njëjtën gjë me në të kundërt. Caktoni një rezultat për veten tuaj nga këndvështrimet e të tjerëve. Përafroni sa vlerë ofroni ju kontakteve tuaja dhe sa e vështirë do të ishte për t’ju zëvendësuar. Jini i sinqertë.

Më pas, shikoni për pika problematike në auditimin tuaj, pasi pikërisht ato mund të tregojnë se ju mungon energjia informale dhe jeni u zëvendësueshëm.

A ju japin kontaktet tuaja më shumë vlerë sesa ju atyre? Marrëdhënie të tilla janë të vështira për t’u mbajtur në planin afatgjatë. Asimetria në procesin e varësive, tregon se të tjerët po mbajnë fuqinë kryesore në një marrëdhënie. Pra, tani që keni kryer auditimin tuaj joformal të pushtetit, si mund ta përmirësoni qëndrimin tuaj?

Para së gjithash, një mënyrë kryesore për të korrigjuar rezultatet e pafavorshme të kontrollit të energjisë është të fitosh marrëdhënie duke ju dhënë vlera kontakteve tuaja. Një mënyrë është të zhvilloni dhe përmirësoni vazhdimisht mbi një grup aftësish që i shtyn të tjerët të vlerësojnë kontributet tuaja. Pastaj përdorni në mënyrë proaktive aftësitë tuaja për të ndihmuar të tjerët, përtej kërkesave të rolit tuaj zyrtar.

Së dyti, lëreni punën tuaj t’ju ndihmojë. Menaxhoni përshkrimin e punës tuaj në mënyrë që të kontribuoni në rrjedhën e punës të shumë funksioneve brenda organizatës, si dhe klientëve, partnerëve të jashtëm ose rregullatorëve. Dilni vullnetar për nisma ndër-funksionale. Shikoni transferimet anësore si një lëvizje për lart. Duke e pozicionuar veten në kryqëzimin e rrjedhave të punës, ju e poziciononi veten aty ku mund të takoni, mësoni dhe vlerësoni grupe të ndryshme në organizatë.

Së treti, njihuni me palët e interesuara dhe bashkëpunëtorët tuaj më mirë si individë. Ju mund të befasoheni se si diçka që është mjaft për t’u bërë nga ju mund të ketë një vlerë të konsiderueshme për ta. Njohja mirë e të tjerëve mund të na paraqesë alternativa të dobishme.

Vlera juaj nuk duhet të përcaktohet vetëm nga aftësia juaj për të kryer një rol zyrtar organizativ. Nëse është, ka të ngjarë që të keni probleme, herët a vonë, një konkurrencë më e lirë, e re dhe më e zgjuar do t’i bashkohet kompanisë. Duke krijuar vlera për aktorë të ndryshëm dhe duke e bërë veten të pazëvendësueshëm, ju hapni mundësi për veten tuaj brenda organizatës dhe më gjerë. Dhe, duke bërë kështu, ju shtoni vlerë kompanisë suaj. (HBR)

Vlera juaj nuk duhet të përcaktohet vetëm nga aftësia juaj për të kryer një rol zyrtar organizativ. Nëse është, ka të ngjarë që të keni probleme, herët a vonë, një konkurrencë më e lirë, e re dhe më e zgjuar do t’i bashkohet kompanisë. Duke krijuar vlera për aktorë të ndryshëm dhe duke e bërë veten të pazëvendësueshëm, ju hapni mundësi për veten tuaj brenda organizatës dhe më gjerë. Dhe, duke bërë kështu, ju shtoni vlerë kompanisë suaj. (HBR)

/Scan/

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.