Psikologët thonë se sot, pavarësisht nga mosha e fëmijës, problemi i frikës është shumë i rëndësishëm për të gjithë fëmijët.

Stresi është bërë arsyeja që fëmijët tashmë mund të mbijetojnë me qetësi dhe të harrojnë për shkak të moshës së tyre. Psikologu rekomandon të ndiqni disa veprime të thjeshta që do të ndihmojnë për të përballuar frikën jo vetëm për një fëmijë, por edhe për një të rritur.

– Duhet të imagjinoni se jeni në një top të madh që shkëlqen. Me ndihmën e pëllëmbëve ia vlen të ndërtoni kufij. Gjithçka që mund të trembë është jashtë topit. Brenda saj ka vetëm dashuri dhe paqe.

Ju pëlqen!

– Është e rëndësishme t’i kujtoni fëmijës se është shumë i fortë, në mënyrë që të përballet me çdo frikë. Në raste të tilla, ju ende mund të relaksoheni. Për shembull, filloni të kërkoni objekte me të njëjtën ngjyrë me sytë tuaj ose pini ujë, kërceni disa herë.

– Mund ta ftoni fëmijën të gjejë një buton magjik që do ta fikë frikën. Ai mund të jetë kudo. Vlen të fërkoni pëllëmbët dhe të prekni pjesë të ndryshme të trupit për të kuptuar se ku ndodhet “butoni”.

– Mund të përpiqeni të imagjinoni se si diçka që është shumë e frikshme zvogëlohet dhe mund të futet lehtësisht në një grusht ose, për shembull, në një kuti shkrepse.

– Imagjinoni me fëmijën tuaj sesi frika bëhet e vogël, shkon në kasafortë dhe mbyllet aty, lidhet me zinxhir dhe teletransportohet në një planet tjetër.

Asnjëherë mos qesh me frikën e një fëmije. Psikologët thonë se mbi të gjitha fëmijët kanë frikë se frika e tyre e madhe mund të jetë rezultat talljeje dhe të mos merret seriozisht nga të rriturit.

Nëse flasim për faktin se nuk ka asgjë për t’u frikësuar dhe “i kuptove të gjitha”, atëherë në këtë mënyrë ndjenjat e foshnjës zhvlerësohen, dhe në këtë moment ato janë tepër të rëndësishme për të.

Edel Strazimiri

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.