Entuziastët e automjeteve shpesh ankohen se makinat këto ditë të gjitha duken njësoj. Ata fajësojnë nevojën në rritje për t’i bërë makinat sa më aerodinamike të jetë e mundur për të përmirësuar kilometrazhin e karburantit dhe një listë gjithnjë në rritje të karakteristikave thelbësore të sigurisë dhe teknologjisë.

Por ngjyrat e makinës janë gjithashtu mjaft uniforme.

Shumica dërrmuese e makinave në rrugën nëpër botë janë lyer në vetëm disa ngjyra. Të gjithë ngjyrat janë ato që njerëzit në industrinë e veshjeve i quajnë “akromatike”. Kjo do të thotë se ato janë ngjyra jo aq të gjalla: e bardha, e zeza, grija dhe argjendi.

Ju pëlqen!

Tridhjetë e nëntë për qind e makinave në botë janë të bardha, sipas të dhënave të mbledhura në 2019 nga kompania e veshjeve BASF. E zeza, grija dhe argjendi së bashku përbëjnë një tjetër 39% të makinave në rrugë. Kjo do të thotë se gati 80% e të gjitha automjeteve janë të lyer me llak akromatik.

Ngjyra më e njohur kromatike është blu, ku rreth 9% e makinave vijnë në atë ngjyrë, dhe vetëm 7% e automjeteve janë të kuqe.

Arsyet për këtë janë të ndryshme, thonë disa në industrinë e veshjeve. Tregtarët që shmangin rrezikun mund të zgjedhin të grumbullojnë ngjyrat më të njohura, duke kufizuar kështu furnizimin e përgjithshëm të ngjyrave të pazakonta. Konsumatorët që shmangin rrezikun mund të shqetësohen për një ngjyrë të çuditshme që ul vlerën e rishitjes.

Por prodhuesit e veshjeve insistojnë që ngjyrat e sotme janë më të nuancuara dhe të larmishme sesa tregojnë statistikat. E bardha nuk është thjesht e bardhë, as nuk janë ngjyrat e zeza, gri ose argjendi të njëtrajtshme. Veshjet mund të rregullohen në të gjitha llojet e mënyrave duke shtuar efekte, të tilla si copa metalike ose copa qelqi ose mikë. Nuancat e ngjyrave gjithashtu mund të rregullohen, shtimi i një ngjyre të lehtë kaltërosh në të bardhë ngjall një pamje futuriste, ndërsa një e bardhë pak më e verdhë përcjell luks.

Këto ndryshime janë delikate, por ato veprojnë në përputhje me perceptimet e klientëve dhe prodhuesit e automjeteve shpesh janë shumë specifikë se çfarë lloj ngjyre kërkojnë. Është gjëja e parë që një blerës vëren vërtet.

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike! FOTO: No copyright infringement is intended.