Shokë, kemi në mest tënë 

Shum’ armik’ e trathëtorë! 

Popo! mos u qoftë thënë! 

Ju pëlqen!

Veç që s’kanë gjë në dorë.

 

Harruanë mëmëdhenë 

Dh’ e lanë kombinë tënë 

E një tjatërë na gjenë! 

Popo! mos u qoftë thënë!

 

Lanë zonjën e lëvduar 

E zunë një kurvë shtrigë, 

Të ndyr’ e të mallëkuar, 

Të fëlliqur e të ligë.

 

Lanë mëmën të xhveshur 

Dhe mundohenë për botë, 

Pa dhe bota duke qeshur 

U thotë: mundohi kotë!

 

Qysh u bënë Efialtë 

E nuk e njohin të mirën, 

Uthullën pandehin mjaltë 

Edhe dritë errësirën!

 

Buk’ e mëmëdheut zëntë 

Tradhëtorët e pabesë! 

Dhe Zoti dërrmën u dhëntë, 

Kurrë mos paçinë pjesë!

 

Miqt’ armiq i kanë bërë, 

Armikëtë miq i zunë, 

Qysh janë fyell të tërë! 

Ç’është kjo e madhe punë!

 

Fajn’ e math kur do ta njohin 

Njerëzit e mallëkuar? 

Dritënë pse nuk e shohin, 

Apo janë të verbuar?

Janë së gjithash të marrë 

Dhe të liq me të vërtetë, 

Mëmëdheut bëjnë varrë, 

Po do të bienë vetë,

 

 

Se mbretëron e vërteta, 

S’del kurrë gënjeshtr’ e shkretë 

T’ish ashtu, qe prishur jeta, 

S’kish mbetur gjë e vërtetë.

 

 

Ata turpinë fitojnë, 

Nder’ e tyre posht’ e hedhin 

Dhe armikëtë gëzojnë 

E në errësirët bredhin.

 

Nuk është kurrë haruar 

Dh’e mira dh’e lig’ e shkretë, 

Të gjitha janë paguar, 

S’ka mbeturë gjë në jetë.

 

Lerini, pa do ta gjejnë, 

Të vërtetën do ta njohin, 

Se tani s’e dinë ç’bëjnë, 

Janë të verbër e s’shohin.

 

O, popo ç’turp kanë marrë! 

Janë bërë tradhëtorë 

Dhe s’janë më shqipëtarë, 

Se nga kombi hoqnë dorë.

 

Me të huajnë u bënë, 

Me armikn’ e Shqipërisë, 

S’duanë gjuhënë tënë 

Armikët’ e Perëndisë!

 

Ndjej, o Zot, se nuk dinë 

Se ç’bëjnë, janë mahnitur, 

Rrahin të prishin shtëpinë 

Pun’ e lig’ edh’ e mërzitur.

 

Të gjorët janë në gjumë, 

Të vërtetënë s’e dinë, 

Do të mundohenë shumë, 

Pasdaj mënttë do t’u vinë.

 

Vëllazërin’ e harrojnë 

Dhe kombin e mëmëdhenë, 

Dhe armikëtë dëgjojnë 

Edhe s’dinë se ku venë.

 

Hiqni dorë, hiqni dorë! 

Mblithni mëntt’ e tupërohi, 

Mos u bëni trathëtorë, 

Se pasdaj do të pendohi.

Naim Frashëri

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.