Dhëmbët tanë kryejnë mijëra kafshime në ditë, dhe duke kuptuar saktësisht se çfarë i mban ato në vend dhe si është thelbësore për t’i ndihmuar njerëzit të jetojnë me dhëmbët e tyre për më gjatë.

Tani hulumtimi i ri i botuar në revistën Journal of Dental Research ka hedhur dritë mbi shkencën prapa formimit të ligamentit periodontal, i cili ndihmon në mbajtjen e dhëmbit të qëndrueshëm në nofullën. Ky kuptim i përmirësuar gjithashtu do të ndihmojë shkencëtarët të punojnë drejt rigjenerimit të indeve që mbështesin dhëmbët. Studimi, i udhëhequr nga Universitetet e Plymouth dhe Gjenevë, tregon se si një rrugë sinjalizuese e quajtur Notch, e cila dihet se aktivizohet në qelizat burimore dhe kancerin, është e rëndësishme për zhvillimin e ligamenteve periodontale.

Një rrugë sinjalizimi përshkruan se si një grup molekulash në një qelizë punojnë së bashku për të kontrolluar një ose më shumë funksione qelizore, siç është ndarja e qelizave ose vdekja e qelizave. Pasi molekula e parë në një shteg merr një sinjal, aktivizon një molekulë tjetër. Ky proces përsëritet derisa të aktivizohet molekula e fundit dhe të kryhet funksioni i qelizës.

Ndoshta ju pëlqen!
Loading...

Aktivizimi anormal ose frenimi i rrugëve të caktuara të sinjalizimit mund të çojë në kancer dhe gjendje të tjera, duke përfshirë probleme me rigjenerimin e indeve. Një konstatim kryesor në studimin e ri, i cili u krye në dhëmbë brejtës, është që Lamin A, një proteinë bërthamore qelizore, është një objektiv i drejtpërdrejtë i rrugës Notch. Lamin A është më së miri i njohur për formën e tij të mutuar, progerin, i cili shkakton sëmundje fatale aging plakjes së hershme ’, sindromën Progeria por duke zbuluar përfshirjen e saj në formimin e ligamentit periodontal, shkencëtarët kanë një pasqyrë më të mirë se si funksionojnë molekulat gjatë rigjenerimit të indeve dhe si mundet procesi të preken gjatë sëmundjes. Autori korrespondues, Dr. Bing Hu, Profesor i Asociuar i Hulumtimit të Shëndetit oral dhe Dental në Shkollën Stomatologjike të Gadishullit në Universitetin e Plymouth, tha: “Ligamenti periodontal fillon të mbajë siç duhet dhëmbin në nofull kur një dhëmb shpërthen dhe bëhet funksional.

“Të kuptuarit e mekanizmave se si zhvillohen ligamentet parodontale dhe molekulat që ndihmojnë indin të piqen është me të vërtetë e rëndësishme për të kuptuarit tonë të rigjenerimit dhe riparimit të indeve. “Hapat e ardhshëm janë për ne të shohim nëse dhe si molekulat që kemi identifikuar në këtë studim mund të përkthehen në një model të vetëm njerëzor dhe, nga ana tjetër, se si ato preken në kushte të shëndetshme dhe të sëmura.”

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. Na ndihmoni!
Loading...