Maskat duhet të mbahen vetëm një herë dhe të hidhen më pas, por ka shumë njerëz që i mbajnë maskat shumë herë. Studimi i ri ka treguar se çfarë saktësisht ndodh nëse një maskë mbrojtëse përdoret më shumë se një herë dhe sa e keqe është në të vërtetë.

Gjegjësisht, shkencëtarët nga Universiteti Lowell në Massachusetts dhe Universiteti i Kalifornisë Baptist pohojnë se rezultatet e hulumtimit të tyre treguan se përdorimi i përsëritur i një maske mbrojtëse është më i keq sesa mosmbajtja e maskës.

Sipas Daily Mail, shkencëtarët përdorën maska ​​kirurgjikale me tre shtresa, lloji më i zakonshëm i maskave të disponueshme. Kur përdoren siç duhet, domethënë një herë, ato mund të filtrojnë deri në tre të katërtat e grimcave që zakonisht gjenden në ajër dhe që janë kryesisht vendimtare për infeksionin.

Ju pëlqen!

Sidoqoftë, nëse këto maska ​​përdoren më shumë se një herë, ato mund të filtrojnë vetëm një të katërtën e pikave. Kjo ndodh sepse maskat deformohen, thonë ekspertët.

“Shumica e njerëzve mendojnë se çdo maskë është më e mirë se asnjë, por kjo nuk është e vërtetë”, tha bashkëautori i studimit, Dr. Jinshang Shi, profesor në Universitetin Lowell.

Ai vuri në dukje se një maskë e disponueshme, nëse përdoret më shumë se një herë, mund të filtrojë grimca më të mëdha se pesë mikrometra, por jo më pak se kaq.

Ky hulumtim u botua në revistën mjekësore Physics of Fluids, dhe shkencëtarët u morën me çështjen e lëvizjes së aerosolit. Shkencëtarët monitoruan saktësisht se ku dhe si bien aerosolet në maskë dhe nëse ato hyjnë në hundë dhe mushkëri.

Shkencëtarët kanë mësuar se kur njerëzit kanë maska ​​në fytyrë, kjo ndryshon mënyrën e lëvizjes së ajrit rreth fytyrës së tyre, në mënyrë që ajri të mos hyjë direkt në hundë ose gojë, por të kalojë nëpër sipërfaqen e të gjithë maskës me shpejtësi të ulët.

Kur maskat e disponueshme janë të reja, ato filtrojnë rreth 65% të grimcave. Sidoqoftë, nëse vendosen përsëri, ato mund të filtrojnë vetëm 25%. Prandaj, përfundimi i shkencëtarëve është se maskat e disponueshme kirurgjikale ofrojnë mbrojtje shumë të mirë – por vetëm nëse ato përdoren siç duhet, dmth vetëm një herë. /Express/

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.