Mbi 25 milion lopë bizoni jetonin në kontinentin amerikan në vitet 1600. Në fillim të 1800 kishte 30 milion, ndërsa në fund të viteve 1880 kishin mbetur vetëm 100 sosh. Kur kafshët e mëdha u zhdukën, u gjunjëzuan përgjithmonë fiset e pabindura indiane.

Shfarosja e lopëve bizon nuk u bë kurrë politikë zyrtare, por nga pragu, oficerët e morën çështjen në duart e tyre.

Ata e dinin që fiset problematike mund të detyroheshin të nënshtroheshin vetëm nëse zhdukeshin kafshët.

Ju pëlqen!

“Dërgoni dhjetë regjimente në shkallë me urdhra për të qëlluar lopët bizone, derisa ato të bëhen aq të rralla sa nuk mund të ushqejnë të kuqtë,” tha gjenerali William Tecumseh Sherman në v. 1869.

Heroi i luftës Civile Amerikane kishte përvojë të zhvillonte luftë të ashpër dhe brutale kundër indianëve dhe zhdukjen e lopëve bizone.

Burimi: https://historienet.dk

Foto: po aty

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.