Një pikturë e vitit 1887 që mban firmën e Vincent Van Gogh shfaqet në public për herë të parë. Piktura është ruajtur nga një familje franceze për më shumë se një shekull. Ajo del në shitje më 25 mars në ekspozitën impresioniste dhe moderne të Sotheby’s në Paris, në bashkëpunim me shtëpinë e ankandeve parisiene Mirabaud Mercier.

Me titull Scène de rue à Montmartre (Impasse des deux frères et le Moulin à Poivre) dhe e vlerësuar nga 5 deri në 8 milionë euro (6,1 milionë deri në 9,8 milionë dollarë), piktura nuk ishte ekspozuar më parë. I vetmi ekspozim i mëparshëm publik për pikturën ishte riprodhimet bardh e zi në katalogë.

Van Gogh e pikturoi veprën në fillim të pranverës një vit pasi mbërriti në Paris, ku po qëndronte me vëllain e tij tregtar arti, Theo, në Rue Lepic.

Ju pëlqen!

Me qiellin e zbehtë dhe shkëlqyes, përdorimin e gjallë të ngjyrës dhe ndjesisë së lëvizjes, piktura është pjesë e serisë Moulin de la Galette të Van Gogh. Ai bie në kontrast me tonet e errëta të veprave të tij të mëparshme të bëra në Belgjikë dhe Holandë dhe i paraprin stilit të qartë ekspresiv që ai zhvilloi në Arles në jug të Francës.

“Shumica e pikturave nga kjo seri Montmartre janë sot në muze të mëdhenj ndërkombëtarë, kështu që është jashtëzakonisht e rrallë të kesh një në duar private, veçanërisht një që ka qenë me të njëjtën familje për një shekull,” thotë Aurélie Vandevoorde, kreu i Impresionistit dhe departamenti i Artit Modern në Sotheby’s Paris.

Van Gogh bëri rreth 200 piktura gjatë qëndrimit të tij dy-vjeçar në Paris, shumë prej tyre më të vogla në përmasa. Montmartre ishte subjekti i tij i preferuar.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.