Mbyllja e tij nga Swift, sistemi ndërkombëtar i pagesave, krijon dëme potencialisht të konsiderueshme kolaterale për kompanitë dhe institucionet financiare që u detyrohen parave, tani ose në kontratat financiare afatgjata, nga palët ruse.

Gjermania është veçanërisht e ndjeshme pasi mbështetet tek Rusia për dy të tretat e furnizimit me gaz. Ajo gjithashtu ndjen se tashmë “ka marrë një për ekipin” duke pezulluar certifikimin e tubacionit Nord Stream 2, i ndërtuar për të transportuar gaz nga Rusia në Gjermani.

Autoritetet në SHBA, Evropë dhe MB duket se kanë rënë dakord për një mënyrë për të minimizuar këto dobësi duke përjashtuar bankat më pak të përfshira në transaksionet e energjisë ose duke gjetur një mënyrë për të filtruar transaksionet për të lejuar pagesat për energji dhe ushqim.

Ju pëlqen!

Detajet se si do ta bëjnë këtë nuk janë bërë të ditura.

Edhe pse do të ishte shumë shkatërruese për Rusinë, ekziston një sistem alternativ i quajtur SPFS, ose Sistemi për Transferimin e Mesazheve Financiare që Rusia krijoi pas Krimesë në 2014.

Kina gjithashtu ka një sistem dytësor të quajtur Sistemi i Pagesave Ndërbankare Ndërkufitare ose CIPS.

Shumë kanë menduar se dëbimi i Rusisë mund ta shtyjë atë më afër Kinës dhe të luajë në duart e një administrate të Xi-së, e prirur për të minuar dominimin e arkitekturës financiare globale të bazuar në dollarë amerikanë. Kjo do ta përshpejtonte atë prirje ose ambicie.

Duke thënë këtë, një kontakt bankar më tha se Kina mund të mos jetë e gatshme në këtë fazë të ndihmojë Rusinë duke qenë se marrëdhënia e saj e import-eksportit me pjesën tjetër të botës është e madhe, ndryshe nga ajo e Rusisë.

Ndoshta edhe më e dëmshme për Rusinë sesa mbyllja e saj nga Swift është një veprim për të izoluar bankën qendrore të Rusisë. Parandalimi i përdorimit të rezervave të saj ndërkombëtare në dollarë prej 630 miliardë dollarësh për të mbështetur rublën mund të shohë rënien e vlerës së saj me pasoja të tmerrshme për ekonominë ruse.

Ajo që duket e qartë është se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar e ka pranuar se nuk mund të shihet më si pedalim i butë ndaj qasjes së saj ndaj interesave financiare ruse në MB.

Vendimi i fundit i qeverisë për të refuzuar një aplikim për të ndërtuar një tubacion elektrik midis Francës Veriore dhe MB-së u ndikua shumë nga fakti se ai u mbështet nga të lindurit rusë (tani edhe shtetas të Mbretërisë së Bashkuar) Alexander Temerko dhe Viktor Fedotov.

Burime pranë Sekretarit të Biznesit Kwasi Kwarteng theksuan përshkallëzimin e situatës në Ukrainë si një arsye që projekti u refuzua pavarësisht nga një raport i pavarur që rekomandonte vazhdimin e tij.

HMRC po inkurajohet gjithashtu të shfrytëzojë sa më shumë fuqitë e saj për të sekuestruar asetet e individëve që dështojnë Urdhrat e Pasurisë së Pashpjegueshme.

Vendimi i Roman Abramovich për të transferuar “administrimin” e Chelsea FC në një fondacion bamirësie është më shumë simbolik sesa ligjërisht i rëndësishëm, por tregon se ai e kupton se në cilën drejtim po fryn era tani në MB.

Burimi:SCAN

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.