Një delegacion i personaliteteve të krishtera arriti të hynte në vendbanimin Sheikh Jarrah pavarësisht një bllokimi nga forcat izraelite të sigurisë. Forcat izraelite vendosën barrikada në hyrje të vendbanimit në mënyrë që të parandalonin ardhjen e palestinezëve që janë solidarë me banorët e asaj lagjeje të Jeruzalemit.

Por dhe një delegacion i udhëheqësve fetarë të krishterë, udhëheqësve dhe përfaqësuesve të organizatave të krishtera arritën të hynin për të shprehur solidaritet me banorët e vendbanimit, njoftoi reporteri Najwan Samri.

Tensionet janë rritur në zgjidhje që nga java e kaluar, pasi një gjykatë izraelite urdhëroi dëbimin e familjeve palestineze.

Ju pëlqen!

Përveç barrikadave, Theodosios Atallah Hanna, kryepeshkop i Patriarkanës Greke Ortodokse në Jeruzalem, foli për Al Jazeera.

“Si një delegacion i krishterë që erdhi sot, ne donim të konfirmonim unitetin tonë kombëtar, njerëzor, palestinez, kristiano-islam me këtë vizitë. Kjo nuk është vetëm një vizitë solidariteti, por ne donim të theksonim se vuajtjet tona janë të zakonshme, dhimbjet tona janë të përbashkëta … Ne jemi një komb që lufton për liri dhe dinjitet dhe kthimin e lirisë së vjedhur,” vuri në dukje ai.

“Kjo është një politikë e spastrimit etnik që nuk mund të pranohet nga një njeri që i përmbahet vlerave morale dhe njerëzore.”

Kryepeshkopi gjithashtu iu referua shtypjes së forcave izraelite, e cila ka për qëllim të krishterët dhe muslimanët.

“Plaga jonë është e zakonshme, qoftë Jeruzalemi, vendbanimi i Sheikh Jerrah, apo Gaza, i rrethuar nga Gaza që është e ekspozuar ndaj armiqësisë dhe me të cilën ne solidarizohemi. Populli palestinez është këmbëngulës në çdo vend në këtë luftë dhe në shprehjen e përkatësisë së tij në këtë tokë të shenjtë,” tha udhëheqësi ortodoks.

“Palestinezët nuk do të ngrenë flamurin e dorëzimit. Ne jemi të krishterë, palestinezë, i përkasim krishterimit lindor që është shfaqur në këtë tokë të shenjtë. Ne i përkasim Palestinës, si një vend, një pyetje, një popull, një identitet, një origjinë. Ne të gjithë jemi palestinezë, feja nuk na ndan. Uniteti ynë për të mbrojtur Jeruzalemin është i fortë”.

Hanna më tej tha se duhet theksuar se “ata që sulmuan Xhaminë Al-Aqsa ishin të njëjtët që sulmuan besimtarët e krishterë të cilët shkuan në Bazilikën e Varrit të Shenjtë për t’u lutur dhe festuar Pashkët”.

“Dhimbja jonë është e zakonshme, vuajtja jonë është e zakonshme. Pushtuesi po lufton kundër të gjithëve pa përjashtim. Kjo është arsyeja pse ne duhet të përmirësojmë unitetin tonë, vëllazërinë tonë … Që kur filloi kriza e Sheik Jerrah, ne u jemi drejtuar të gjithë autoriteteve të krishtera në botë, duke përfshirë edhe ato islame, për të dëgjuar zërin e ne palestinezëve, dhe ky është zëri të së vërtetës dhe drejtësisë. Ne u bëmë apel të gjitha këtyre institucioneve për të solidarizuar me çështjen palestineze,” tha Theodosios Atallah Hanna, kryepeshkop i Patriarkanës Ortodokse Greke në Jeruzalem.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.