Mjalti është përdorur si një agjent terapeutik për të nxitur shërimin e plagëve që nga kohërat antike. Karakteristikat shëruese të mjaltit i janë atribuar aftësisë së tij për të mbajtur një mjedis të lagur të plagës për të nxitur shërimin, një viskoziteti të lartë për të krijuar një pengesë mbrojtëse për të parandaluar më tej infeksionin dhe aktivitetit antibakterial. Studimet paraklinike kanë raportuar aftësinë e tij imuno-moduluese duke demonstruar aftësinë për të stimuluar monocitet për të sekretuar citokinat, të tilla si faktori nekroza e tumorit-alfa (TNF-α), i njohur për të luajtur një rol të rëndësishëm në procesin e riparimit të plagës.

Vetia antimikrobike e mjaltit u është atribuar mekanizmave të shumëfishtë, përfshirë osmolaritetin e tij të lartë qe lehteson edemën e plagës, aciditetin, speciet reaktive të oksigjenit, përmbajtjen e peroksidit të hidrogjenit dhe përbërësit e peroksidit të hidrogjenit (p.sh., përbërjet fitokimike të tilla si metilglikoksali). Eshtë treguar se mjalti indukton shkrirjen qelizore dhe parandalon formimin e biofilmit. Në modelet e kafshëve, aplikimi lokal i mjaltit në plagët kirurgjikale shoqërohej me shërimin e përmirësuar të plagëve dhe injeksioni i mjaltit shoqërohej me ulje të lirimit të citokinës.

Ndryshe nga antibiotikët konvencionalë, mjalti ka një aktivitet antimikrobik me spektër të gjerë kundër viruseve, baktereve (përfshirë mikobakteret si dhe enterokoket rezistente ndaj vankomicinës (VRE) dhe S. aureus rezistente ndaj meticilinës (MRSA)) dhe kërpudhat.

Ju pëlqen!

Efekti pozitv i mjaltit te shtamet rezistente të baktereve është premtues, veçanërisht në pacientët renalë në të cilët MRSA është një nga shkaqet kryesore të infeksioneve. Më e rëndësishmja, ekspozimet e përsëritura ndaj mjaltit nuk ishin të lidhura me rezistencën ndaj antibiotikëve në baktere, pasi aktiviteti i tij nuk synon rritjen e organizmave specifikë, por përkundrazi është një produkt i mekanizmave të shumtë. Për më tepër, mjalti mund të jetë potencialisht një terapi ndihmëse e dobishme, në kombinim me antibiotikë të ndryshëm, pasi është treguar se ushtron efekte sinergjike. Kjo është shumë emocionuese në paradigmën e re të rezistencës ndaj antibiotikëve me të cilën po përballet kujdesi shëndetësor modern.

Lexo po ashtu:  Pse duhanpirësit janë më të rrezikuar nga koronavirusi

Sidoqoftë, ashtu si ka ndryshime në spektrin antimikrobik në antibiotikët, vetitë antimikrobike të mjaltit mund të ndryshojnë, dhe e rëndësishmja është se jo të gjitha llojet e mjaltit kanë efekt antibakterial. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe Administrata Australiane e Mallrave Terapeutike (TGA) janë ndër rregullatorët botërorë që kanë certifikuar sigurinë e mjaltit mjekësor. Ekzistojnë mjaltë të ndryshëm të gradës mjekësore të licencuar, të cilët janë testuar për vetitë antibakteriale dhe janë kontrolluar për ndotjen e pesticideve.

Mjalti më i përdorur zakonisht është mjalti Manuka, i prodhuar nga bletët që ngopin nektarin me shkurret vendase të Zelandës së Re te tipit Manuka. Mjalti Manuka ka rritur efektin antibakterial në krahasim me disa lloje të tjerë të mjaltit dhe ka demonstruar efikasitet antibakterial në hollime prej 15-30%, ndërsa shumica e mjaltëve të tjerë mund të hollohen minimalisht (> 80%). Kjo ka të ngjarë për shkak të aktivitetit të saj të peroksidazës, si dhe joperoksidazës (d.m.th., metilglikoksal). Shumica e mjaltëve të tjerë kryesisht ushtrojnë efektin e tyre antimikrobik vetëm përmes aktivitetit të peroksidazës. Për këtë arsye, për indikacione mjekësore, duhet të përdoret mjaltë i standardizuar antibakterial sesa mjaltë shtëpiak. Mjalti në formën e shtreses është përdorur me frekuencë të ndryshueshme (1–3 herë në ditë), ndërsa aplikimi vetëm një herë në ditë është vlerësuar për profilaksinë e infeksionit të kateterëve të Tenckhoff në pacientët me dializë peritoneale.

Lexo po ashtu:  Çfarë është “triazhimi”, procesi i Luftës së I Botërore që po aplikojnë mjekët, përfshirë ata shqiptarë, për t’u përballur me COVID-19

Siç u përmend më lart, mjalti është dokumentuar për të rritur shërimin e plagëve dhe për të trajtuar infeksionin. Raportet individuale kanë raportuar rezultate të favorshme nga trajtimet që përdorin mjaltin për infeksionet e lëkurës, përfshirë ato të shkaktuara nga shtame rezistente ndaj ilaçeve, siç është MRSA. Një seri rastesh ne onkologjine pediatrike raportuan rezultate të shkëlqyera të infeksionit të plagës tek fëmijët e trajtuar me antibiotikë IV dhe veshje mjalti. Ky është me interes të veçantë duke pasur parasysh gjendjen e dokumentuar mirë të imunosupresionit të pacientëve me CKD, në të cilët pacientët me diabet mellitus përbëjnë një nëngrup të rëndësishëm . Sidoqoftë, nevojiten më shumë prova klinike me cilësi të lartë për të konstatuar efektivitetin e saktë të mjaltit përpara se të rekomandohet zbatimi i tij më i gjerë në mjedisin klinik.

Përveç shërimit më të shpejtë të plagëve të trajtuara me mjaltë, mjeket kanë raportuar kolonizim më të ulët bakterial në pacientët e trajtuar duke përdorur mjaltë. Sidoqoftë, këto rezultate nuk janë përsëritur vazhdimisht në studime të tjera. Por studime ne pergjithesi sugjerojnë se mjalti do të duhet të aplikohet më shpesh në krahasim me alternativat konvencionale, të cilat mund të ndikojnë negativisht në kënaqësinë e pacientit, pajtueshmërinë dhe suksesin e trajtimit.

Lexo po ashtu:  Cili është grupi i gjakut më i rrallë

Deri më sot, shumica e hulumtimeve bazohen në përdorimet mjekësore të qendrave të mjaltit mbi infeksionet e lëkurës. Sidoqoftë, mjalti gjithashtu është raportuar të jetë i efektshëm në trajtimin e kaviteteve të hapura mastoide të infektuara kronikisht, për të ulur rrezikun e endophthalmitis pas operacionit të syve, dhe për të qenë i dobishëm si një terapi ndihmëse për rinozinozitën kronike. Mjalti nuk u gjet që të parandalonte mukozitin në një studim të 131 pacientëve onkologjikë që merrnin mjaltë Manuka ose placebo. Mjalti i aplikuar në korneën e dëmtuar të miut shoqërohej me shërim më të shpejtë dhe ulje të shprehjes së citokinës.

Eshtë e rëndësishme të theksohet se mjalti nuk është pa një profil rreziku. Mjalti mund të kontaminohet me Clostridium botulinum nëse përpunohet gabimisht. Sidoqoftë, sterilizimi me rrezatim gama lehtëson këtë rrezik. Shumë rrallë, njerëzit mund të jenë alergjikë ndaj mjaltit, me raste të raportuara të anafilaksisë. Për më tepër, methylglyoxal, një nga përbërësit kryesorë antimikrobikë të mjaltit Manuka, është demonstruar që ushtron një efekt të drejtpërdrejtë citotoksik në shërimin e plagëve diabetike. Karakteristika të tjera ndonjehere jo te mira të mjaltit përfshijnë aftësinë e tij për të nxitur stresin oksidativ nga prodhimi i peroksidit të hidrogjenit, i cili në nivele të larta mund të çojë në lëshimin e radikaleve të lira të oksigjenit që precipitojnë në degradimin e proteinave. Sasia e peroksidit të hidrogjenit të prodhuar nga aplikimi lokal i mjaltit është e ndryshme.

MekuliPress është në prag të mbylljes. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMO sot median e pavarur dhe origjinalitetin e MekuliPress. Dhuro SOT, të paktën, edhe 1 Euro! Faleminderit!