Shumica prej nesh që nuk disponon një tru me kapacitetin e Ajnshtajnit ose me një vetëbesim ekstrem ndonjëherë pyesim veten: A jam me të vërtetë mjaft i zgjuar për të realizuar ëndrrat e mia? Disa prej nesh madje kanë refuzuar një ofertë ose nuk kanë ndjekur një mundësi, sepse kemi frikë se thjesht nuk kemi mjaftueshëm ‘kuaj fuqi’ mendore për të pasur sukses.

Sipas laureatit të Nobelit James Heckman dhe kolegëve të tij, IQ nuk ka absolutisht asnjë lidhje me suksesin.

Për të arritur në atë përfundim, studiuesit analizuan përmes të dhënave mbi rezultatet e IQ, rezultatet e standardizuara të testit, notat dhe vlerësimet e personalitetit për mijëra njerëz në Britani, Amerikë dhe Holandë, sipas Faye Flam të Bloomberg View. Ata më pas llogaritën se sa afër secili nga këta faktorë parashikoi fitimet e ardhshme.

Ju pëlqen!

Çfarë përqindje e suksesit në të ardhmen varej nga IQ e një personi? Vetëm një sasi shumë e vogël prej 1-2 përqind. Në terma të laikëve, rezultatet e IQ të papërpunuara nuk kanë aspak rëndësi kur bëhet fjalë për suksesin në botë. Pra, cilat karakteristika kanë më shumë rëndësi?

Notat ishin pak më të mira për të treguar atë që do të fitonte më shumë në të ardhmen, por megjithatë, studiuesit dyshojnë, për shkak të asaj që thotë nota 10 në kimi për kapacitetet e lindura të trurit tuaj. Në vend të kësaj, ekipi arriti në përfundimin se tiparet e personazheve të tilla si ndërgjegjja dhe hapja apo kurioziteti për të mësuar janë shumë më parashikuese për rezultatet e jetës.

“Studimi zbuloi se notat dhe rezultatet e testit të arritjeve ishin dukshëm parashikues më të mirë të suksesit sesa pikët e papërpunuara të IQ”, raporton Flam. Pse? “Notat pasqyrojnë jo vetëm inteligjencën, por edhe ato që Heckman i quan” aftësi jo njohëse “, siç janë këmbëngulja, zakonet e mira të studimit dhe aftësia për të bashkëpunuar – me fjalë të tjera, ndërgjegjja. Në një masë më të vogël, e njëjta gjë është e vërtetë edhe për rezultatet e testeve.”

Ky është një lajm i mirë për ata që janë të interesuar në vetë-përmirësim, sepse ndërsa IQ është kryesisht fikse, personaliteti është më i lakueshëm. Hulumtime të tjera nga Heckman tregojnë se ndërhyrjet në fëmijëri për të ndihmuar fëmijët të zhvillojnë tiparet e duhura të personalitetit për sukses mund të jenë të dobishme.

Ekspertë të tjerë të psikologjisë argumentojnë bindshëm se personaliteti nuk është fati. Ne i krijojmë vetes mosmarrëveshje, vërejnë ata, kur e shohim personalitetin tonë si të fiksuar dhe të pasaktë. Në fakt, shkenca sugjeron që karakteri dhe sjellja jonë mund të ndryshohen në mënyrë drastike nga rrethana ose pasione të reja.

Fundi i gjithë kësaj? Ndaloni të pyesni veten: “A kam trurin adapt për të pasur sukses?” dhe filloni të pyesni veten: “A kam karakter?” në vend të kësaj. Dhe nëse përgjigjja është “jo tani”, mos u dekurajoni. Është plotësisht e mundur të ndryshosh për mirë.(Inc)

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot, të paktën edhe me 1 Euro!