Sëmundjet e ndryshme në mushkëri, ashtu si të gjithë llojet e sëmundjeve, vinë si pasojë e një anomalie në elementët kryesorë të trupit të njeriut, në qeliza. Normalisht, trupi mban një sistem që kontrollon dhe balancon rritjen dhe zhvillimin e qelizave kështu që qelizat janë ndarë për të prodhuar qeliza të reja kur është e nevojshme.

Shpërndarja e këtij sistemi më kontrollimin dhe balancimin e qelizave rezulton si një ndarje e pakontrolluar dhe riprodhimi i qelizave që formojnë një masë të quajtur tumor. Tumoret mund të jenë fillestarë ose malinjë.

Tumoret fillestare mund të hiqen dhe mos përhapen në pjesë të tjera të trupit. Tumoret malinjë, nga ana tjetër zhvillohen me shpejtësi dhe përhapen në inde të tjera të trupit, duke lejuar hyrjen e qelizave në sistemin e qarkullimit të gjakut ose sistemin limfatik që përhap tumorin në pjesë të tjera trupit.

Ju pëlqen!

Simptomat

1.Kolla, e cila mund të jetë produktive dhe jo produktive varet se si bëhet. Një kollë produktive duhet të pastrojë mukozën apo sekrecionet nga rrugët e frymëmarrjes.

2.Mosmbushje me frymë dhe veçanërisht nëse është e shoqëruar edhe nga simptoma të tjera është një tregues i sëmundjes së mushkërive.

3.Marrja frymë me zor, ose gulçimi. Gulçimi vjen si rezultat i një çrregullimi në mushkëri. Ndodh kur rrugët e frymëmarrjes janë të ngushtuara apo të penguara nga një ind jonormal.

4.Dhimbje e kraharorit. Dhimbja e kraharorit tregon se keni një problem me mushkëritë, pleurën, muskujt ose muret e kraharorit. Nëse është i shoqëruar me kollë ose temperaturë tregon se keni një infeksion.

5.Gjakrrjedhje. Gjakrrjedhja mund të vijë si pasojë e një kollë te vazhdueshme dhe tregojë se keni një sëmundje shumë të rëndë të mushkërive, pra se infeksioni ka përparuar shumë.

6.Vraponi të paktën 10 minuta në mëngjes në ajër të pastër.

Shkaqet kryesore të sëmundjes

1.Duhani. Mundësia për të vuajtur nga sëmundjet në mushkëri është e lidhur ngushtë me pirjen e duhanit. Rreth 90% e sëmundjeve në mushkëri ka si shkak pirjen e duhani.

2.Tymosja pasive. Tymosja pasive, ose thithja e tymit të duhanit nga duhanpirës të tjerë është gjithashtu një faktor viskoz i zhvillimit të sëmundjeve në mushkri. Më shumë se 3000 vdekje në botë ndodhin pikërisht nga ky shkak. 3- Sëmundje eksituese në mushkri. Bëhet shkak për një sëmundje tjetër në mushkri. Kjo ndodh në rast se sëmundja e parë nuk është mjekuar. 6% e vdekjeve në vit në të gjithë botën ndodhin për shkak se nuk është kuruar asnjë nga sëmundjet në mushkëri.

4.Ndotja e ajrit. Ndotja e ajrit nga industritë, mjetet e transportit mund të rrisin zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme në mushkëri. Ekspertët shprehen se mënyra më e mirë për ta evituar këtë shkak është të jetoni në vende me ajër të pastër.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot, të paktën edhe me 1 Euro!