KOMUNIKATË PËR MEDIA-(shtesë)
Prishtinë, më 29 maj 2023
Ruajtja e rendit dhe sigurisë publike, zbatimi i ligjit në mënyrë profesionale, efektive dhe efikase, si dhe ofrimi i sigurisë ndaj të gjithë qytetarëve pa dallim, mbetet detyrë dhe përkushtim i vazhdueshëm i Policisë së Kosovës (PK).

Policia e Kosovës po vazhdon angazhimet e saja në ofrimin e sigurisë dhe mbarëvajtjen e protestave, të cilat po vazhdojnë pranë tri komunave në veri të vendit Leposaviq, Zubin Potok dhe Zveqan.
Në Zveqan protestuesit kanë vazhduar të jenë jo paqësor dhe në vazhdimësi kanë provokuar situatën, kanë shfaqur dhunë, kanë gjuajtur gjësende të ndryshme në drejtim të zyrtarëve policorë, kanë vendosur e shkruar mbishkrime provokuese me simbole serbe e ruse në automjetet policore e të KFOR-it, si dhe kanë dëmtuar gomat dhe pjesë të tjera të automjeteve.
Nga protestues të maskuar, janë penguar dhe rrezikuar edhe gazetarë të mediave të ndryshme të cilëve iu janë dëmtuar automjetet e tyre, prej tyre një veturë e kanë djegur, e po ashtu iu janë shkruar mbishkrime nacionaliste serbe. PK-ja sipas mundësive iu ka ofruar siguri mediave/gazetarëve duke i zhvendosur në perimetër të sigurisë.
Sirenat/alarmet janë lëshuar në vazhdimësi në komunat veriore me qëllim të ri-mobilizimit të tyre, deri më tani edhe në Leposaviq protestuesit kanë gjuajtur gjësende të ndryshme dhe fishekzjarre/mjete piroteknike ndaj zyrtarëve dhe mjeteve policore.
Policia e Kosovës është treguar profesionale dhe e vetëpërmbajtur, duke i shmangur provokimet në vazhdimësi, si dhe ka kërkuar nga protestuesit që të protestojnë në mënyrë të qetë, të mos sulmojnë dhe rrezikojnë jetën e zyrtarëve policorë, të lirojnë rrugën dhe mjetet zyrtare për qarkullim, si dhe të mos dëmtojnë mjetet policore e të qytetarëve, me qëllim të mos tensionimit të situatës. Një kërkesë të tillë ndaj protestuesve e kanë bërë në vazhdimësi edhe zyrtarët e KFOR-it që kanë qenë prezent, por situata ka vazhduar të jetë e njëjtë.
Policia e Kosovës në vazhdimësi ka qenë e koordinuar me KFOR-in për të menaxhuar situatën. KFOR-i janë detyruar të veprojnë pasi nga dhuna e protestuesve është vënë në rrezik jeta e zyrtarëve, janë vënë në rrezik dëmtimi i automjeteve dhe prona publike.
Protestuesit në Zveqan nuk kanë zbatuar urdhrat zyrtar për largim, por kanë rezistuar dhe kanë filluar të hedhin mjete të ndryshme, koktej molotovi, shok bombë, mjete eksplozive si dhe janë dëgjuar gjuajtje me armë zjarri.
Si pasojë e dhunës së shfrenuar deri më tani janë lënduar/plagosur disa zyrtarë të KFOR-it, si dhe deri më tani janë arrestuar pesë persona të dyshuar të cilët kanë përdorur sulme e dhunë ndaj tyre.
Po ashtu një veture zyrtare të PK-së i është vënë zjarri si dhe janë dëmtuar edhe vetura tjera.
Policia e Kosovës vazhdon në menaxhimin e situatës në koordinim me KFOR-in dhe ka filluar hetimet intensive, lidhur me dhunën dhe sulmet e shkaktuara ndaj mediave, pjesëtarëve të KFOR-it dhe Policisë.
Protesta është ende duke vazhduar, situata vazhdon të jetë e tensionuar sidomos në Zveqan, pasi aty dhe në komuna tjera po qarkullojnë persona/grupe kriminale të armatosur, të veshur në rroba të zeza e të maskuar.

Në gjuhën serbe
Priština, 29 maj 2023
Održavanje javnog reda i bezbednosti, sprovođenje zakona na profesionalan, efektivan i efikasan način, kao i pružanje bezbednosti svim građanima bez razlike, ostaje dužnost i stalna posvećenost Policije Kosova (PK).
Policija Kosova nastavlja svoje obaveze u pružanju bezbednosti toka protesta, koje nastavljaju u blizini tri opštine na severu zemlje: Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.
U Zvečanu su demonstranti nastavili da budu nemirni i kontinuirano su provocirali situaciju, pokazivali nasilje, bacali razne predmete na policijske službenike, postavljali i ispisivali provokativne natpise sa srpskim i ruskim simbolima na vozilima policije, KFOR-a, kao i oštećivali gume i druge delove na vozilima.
Novinare raznih medija su ometali i pretili maskirani demonstranti, čija su vozila oštećena, jedno je izgorelo, a na njima su ispisani i srpski nacionalistički natpisi. PK prema mogučnostima je pružila bezbednost medijima/novinarima tako što ih je premeštala na bezbednosni perimetar.
Sirene/alarmi su kontinuirano bili uključeni u severnim opštinama kako bi se ponovo mobilisali, a do sada su demonstranti i u Leposaviću bacali razne predmete i vatromet/pirotehnička sredstva na službena lica i policijska vozila.
Policija Kosova se pokazala profesionalna i samouzdržana, izbegavajući kontinuirane provokacije, kao i zamolivši demonstrante da protestuju mirno, da ne napadaju i ne ugrožavaju živote policajaca, da oslobode put i službena vozila za saobraćaj, kao i da ne oštečuju vozila policije i građana, kako situacija ne bi eskalirala. Prisutni zvaničnici Kfora kontinuirano su upućivali takav zahtev demonstrantima, ali je situacija nastavljala da bude ista.
Policija Kosova je u kontinuitetu sarađivala sa KFOR-om kako bi upravljala situacijom. KFOR je bio primoran da reaguje jer su nasiljem demonstranata ugroženi životi službenika, dovedeni su u opasnost oštećenja na vozilima i javnoj imovini.
Demonstranti u Zvečanu nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.
Usled neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a, a do sada je uhapšeno pet osumnjičenih koji su nad njima vršili napade i nasilje.
Takođe, zapaljeno je službeno vozilo PK-a kao i oštećena su i druga vozila.
Policija Kosova nastavlja da menadžira situacijom u koordinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivne istrage u vezi sa nasiljem i napadima na medije, pripadnike KFOR-a i policiju.
Protest i dalje nastavlja, situacija je i dalje napeta, posebno u Zvečanu, jer tamo i drugim opštinama kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, maskirane i obučene u crnoj odeći.
Sagledavajući okolnosti i napetu situaciju koju stvaraju kriminalne grupe na severu zemlje, Policija Kosova poziva građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije bilo koje prirode.
----->>>> MekuliPress është në prag të mbylljes. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMO sot median e pavarur dhe origjinalitetin e MekuliPress. Dhuro SOT, të paktën, edhe 1 Euro! Faleminderit!