Gjumi i burrave mund të ndikohet negativisht nga cikli hënor, ndërsa ai i grave mbetet më i rregullt.

Hëna, e cila është studiuar prej kohësh për të kuptuar nëse ndikon në sjelljen tonë në ndonjë mënyrë, mund të shqetësojë vërtet gjumin, të paktën atë të burrave. Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga Universiteti i Uppsala (Suedi), i cili konstaton, për herë të parë, se cikli hënor ndikon në gjumin e burrave më shumë sesa tek gratë.

“Ne regjistruam të dhëna të ndryshme gjatë gjumit të një nate të 492 grave dhe 360 ​​burrave, të moshës 22 deri në 80 vjeç, që jetonin në Uppsala, duke vënë në dukje se cilësia e gjumit të meshkujve u përkeqësua gjatë netëve mes ditës pas hënës së re deri në ditën e hënës së plotë, ndërsa gratë ishin më mirë ”, shpjegon Christian Benedict, kreu i studimit, studiues në Departamentin e Neuroshkencës në Universitetin e Uppsala -s. “Në veçanti, burrat, por jo gratë, treguan më pak efikasitet të gjumit dhe ishin më pak në gjumë të shëndoshë.”

Ju pëlqen!

Pse cikli i Hënës duhet të ndikojë në cilësinë e gjumit? Një hipotezë e studiuesve suedezë lidhet me dritën më të madhe të diellit që sateliti ynë, në disa nga fazat e tij, reflekton drejt Tokës në orët në të cilat ne zakonisht shkojmë për të fjetur. Dhe nëse kjo shqetëson netët e meshkujve më shumë, kjo ndodh sepse truri i meshkujve mund të jetë më i ndjeshëm ndaj dritës së ambientit sesa femrat.

Disa studime tashmë kanë hetuar lidhjen midis ciklit hënor dhe cilësisë së gjumit, por rezultatet janë gjithmonë konfliktuale: disa raportojnë një korrelacion, të tjerët jo. «Në këto raste – thonë studiuesit – shkaqet mund të kenë qenë të ndryshme, për shembull që disa të dhëna ishin të rastësishme. Për më tepër, ne kemi marrë parasysh gjithashtu problemet kronike të pagjumësisë dhe ashpërsinë e apneas obstruktive të gjumit, e cila përfshin një ulje të sasisë ose cilësisë së gjumit. ” Fakti mbetet – thekson Benedikti – se edhe rezultatet e studimit tonë duhet të merren me kujdes: “edhe nëse vëzhgimet tona kanë regjistruar një lidhje të gjumit mashkullor me ciklin hënor, ne ende nuk mund të themi me siguri se ekziston me të vërtetë një lidhje direkte “. (Focus)

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.