Mënyra e prindërimit të hollandezëve nuk është ndonjë mënyrë e jashtëzakonshme, por duket se funksionon mjaft mirë. Edhe studiuesit kanë vërtetuar se fëmijët hollandezë janë shumë përpara bashkëmoshatarëve të tyre ndërkombëtarë për sa i përket mirëqenies dhe lumturisë.

Pra, nëse doni të dini saktësisht se çfarë i bën nënat në Hollandë të dallohen nga pjesa tjetër e botës, thjesht vazhdoni të lexoni këtë artikull. Shpresojmë që këto mësime të ju duken të dobishme.

Ne mblodhëm 13 këshilla nga nënat Hollandeze që mund t’i ndiqni nëse dëshironi të rritni një fëmijë të lumtur.

 Jepuni atyre më shumë kohë për të fjetur.

Ju pëlqen!

Fokusimi është gdhendur i tëri në kulturën e prindërve Hollandezë. Për dallim nga kombet e tjera që kanë tendencë të mbivlerësojnë fëmijët e tyre, prindërit Hollandezë zakonisht zgjedhin aktivitete në shtëpi me intensitet më të ulët me shpërqendrime minimale. Kjo i ndihmon fëmijët e tyre të ndjehen më të qetë dhe të kenë një program më të rregullt të gjumit.

Disa studime tregojnë madje se foshnjat Hollandeze, në moshën 6 muajsh, bëjnë 2 orë gjumë më shumë në ditë, në krahasim me mesataren e foshnjave në vendet e tjera. Dhe për shkak se foshnjat e tyre flenë më mirë, nënat hollandeze flenë më mirë dhe gjithashtu ndjehen më të qeta.

Lërini të hanë çokollatë për mëngjes

Ngrënia e çokollatës për mëngjes tingëllon si një ide e keqe, por jo për nënat Hollandeze. Ato në të vërtetë besojnë se nëse fëmijët e tyre lejohen të hanë pak çokollate, në mëngjes, bëhet më pak tabu dhe ata mësojnë të kenë më shumë vetëkontroll. Gjëja më e rëndësishme është të mbani në mend se gjithçka është mirë me moderim.

Tregojuni atyre se paratë nuk kanë rëndësi.

Hollandezët përqendrohen kryesisht në një jetë të thjeshtë, me aktivitete me kosto të ulët dhe me elemente bazë. Këtu fëmijët mësohen të kenë lodra të dorës së dytë pasi e dinë se nëse duan diçka, ata duhet të punojnë me të vërtetë për të. Kjo i ndihmon fëmijët hollandezë të jenë më pragmatikë dhe të sigurt dhe të mos shqetësohen për statusin e tyre financiar.

Edhe kur fëmijët hollandezë festojnë ditëlindjet, ata nuk presin dhurata të shtrenjta ose rroba moderne. Ka edhe një pakt të heshtur që thotë se këto ditëlindje nuk duhet të kushtojë më shumë se 10 €. Kjo është bërë sepse, kryesisht, fëmijët në Hollandë bëhen bashkë për të luajtur dhe për t’u argëtuar në vend që të mburren për paratë e tyre.

Lërini anëtarët e familjes tuaj të kalojnë më shumë kohë me ta.

Kontratat e jashtme janë një mënyrë e shkëlqyeshme për prindërim, dhe nënat Hollandeze e dinë këtë me siguri. Në këtë vend, fëmijët kalojnë shumë kohë me babin e tyre, të cilët zakonisht i realizojnë orët e tyre të punës me kohë të plotë në vetëm 4 ditë, duke i kushtuar të paktën një ditë në javë kohës me fëmijët e tyre. Kjo ditë quhet edhe “Dita e Babit”.

Është gjithashtu një ditë e caktuar e çdo jave, “Oma”, në të cilën fëmijët lihen me gjyshërit. Është vlerësuar se 50-60% e gjysheve dhe gjyshërve Hollandezë janë të përfshirë në një formë të kujdesit për fëmijët, kështu që askush nuk është i befasuar kur sheh një gjyshe që shtyn një karrocë bebi në një park publik.

Inkurajoni ata të shprehin mendimin e tyre.

Në një familje hollandeze, të gjithë, përfshirë edhe më të rinjtë, mund të japin mendimin e tyre. Dhe, megjithëse nganjëherë përpjekja për të negociuar me një 3-vjeçar mund të jetë vërtet rraskapitëse, nënat Hollandeze besojnë se kjo u fëmijëve të vegjël se si të vendosin kufijtë e tyre dhe të shprehin atë që dëshirojnë në një mënyrë të qartë.

Prindërit Hollandezë gjithashtu përpiqen të krijojnë rregulla së bashku me fëmijët e tyre. Si shembull, nëse shpesh luftoni për kohën e tepruar në ekran, thjesht mund ta diskutoni atë me fëmijën tuaj dhe t’i lini ata të zgjedhin një kohë të kufizuar për çdo ditë kur ata e kanë më të përshtatshme për të parë TV ose për të luajtur në telefon.

Krijoni ritualet tuaja familjare.

Një nga shtyllat më të vlefshme të prindërimit për holandezët është rutina e tyre. Rutina nënkupton parashikueshmëri, dhe parashikueshmëria nënkupton menaxhueshmëri. Kur keni një orar të rreptë, fëmijët tuaj gjithmonë e dinë se kur është koha për të ngrënë, për të bërë një sy gjumë dhe për të luajtur me miqtë.

Në këtë mënyrë, ka më pak rrëmujë për prindërit – të gjithë e dinë se çfarë është e pranueshme dhe çfarë duhet të bëjnë, fëmijët nuk i kap uria apo nuk flenë në momente të papërshtatshme, dhe është më lehtë të respektohen zakonet e shëndetshme të të ngrënit.

Sa i përket ngrënies, holandezët me të vërtetë i vlerësojnë ushqimet e gatuara nga familja. Kjo nuk ka të bëje me përpjekjen për t’i bërë fëmijët tuaj të hanë perime për darkë ose për të zvogëluar sasinë e kalorive ose karbohidrateve. Për holandezët, vaktet familjare janë të shenjta sepse bashkojnë të gjithë familjen dhe i bëjnë ata të ndjehen më pranë njëri-tjetrit.

Mos i vendosni nën presion.

Në vendet e tjera, prindërit në të vërtetë i mbivlerësojnë foshnjat e tyre, duke i kushtuar vëmendje zhvillimit të tyre njohës dhe krijues që në moshë të re. Në krahasim me to, prindërit Hollandezë mund të duken pak dembel dhe të pakujdesshëm sepse ata thjesht i lënë fëmijët e tyre të jenë fëmijë.

Sipas holandezëve, për një foshnjë të porsalindur, bota vetë është mjaft interesante dhe stimuluese, pa ndonjë gjë shtesë. Ata janë të sigurt se fëmija i tyre do të ecë këmbadorasi, do të ecë në këmbë dhe do të flasë kur të jetë gati, nuk ka nevojë për stërvitje apo presion shtesë, thjesht shumë dashuri dhe bashkëveprim.

Prindërit Hollandezë gjithashtu nuk i shtyjnë fëmijët e tyre në mënyrë akademike. Ata nuk u mësojnë fëmijëve të vegjël alfabetin, parashkollorja është kryesisht për të luajtur dhe fëmijët nuk marrin pjesë në mësime shtesë pas orarit të shkollës fillore. Dhe shumica e fëmijëve kanë shumë pak ose aspak detyra shtëpie.

Përkundër gjithë kësaj pakujdesie në dukje për procesin arsimor, Hollanda është vendi i tretë më i arsimuar në botë, menjëherë pas Finlandës dhe Singaporit. Arsyeja për këtë mund të jetë mjedisi pa stres që krijon një situatë të shëndetshme të të mësuarit dhe i bën fëmijët të shkojnë në shkollë me dëshirë.

Lërini ata të eksplorojnë botën vete.

Stili i prindërimit në Hollandë ka të bëjë me mbajtjen e një ekuilibri midis përfshirjes dhe neglizhencës së prindërve. Nënat e tyre nuk bëjnë punën e helikopterit rreth terreneve sportive, duke u përpjekur ta mbajnë fëmijën e tyre të sigurt nga të gjitha rreziqet e botës së jashtme. Përkundrazi, ato besojnë se fëmijët duhet të luajnë vetë sa më shumë që të jetë e mundur, pa ndërhyrjen e prindërve.

Që në vitet e para të shkollës, fëmijët Hollandezë inkurajohen të krijojnë miqtë e tyre të lojërave. Prindërit e tyre flasin me njëri-tjetrin dhe aprovojnë se në shtëpinë e kujt do të jenë fëmijët, në cilën orë do të merren fëmijët etj. Gjatë asaj kohe, fëmijët argëtohen duke luajtur jashtë me miqtë dhe motrat e vëllezërit e tyre, gjithmonë pa u mbikëqyrur.

Nuk është se Hollandezët nuk shqetësohen për fëmijët e tyre. Si të gjithë prindërit, ata kanë shqetësimet e tyre. Por në vend që të përpiqen të kontrollojnë gjithçka, ata përpiqen t’i pajisin fëmijët e tyre që në një moshë shumë të re me të gjitha aftësitë që do t’ju duhen në të ardhmen.

Për shembull, që nga mosha 2 vjeç, të vegjlit e tyre mësojnë rregullat themelore të lëvizjedhe dhe qarkullimit. Dhe, deri në moshën 5 vjeç, të gjithë kanë diplomat e tyre të notit.

Kjo qasje minimiste ndaj prindërimit i mëson fëmijët të jenë të pranojnë veten dhe të mbajnë përgjegjësi në moshë të re.

Mos e lini kurrë veten pas dore.

Prindërit e lumtur kanë fëmijë të lumtur – kjo mund të zbatohet për çdo komb, por është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për hollandezët. Këtu, nënat kanë një vizion më realist për prindërimin dhe e kuptojnë që ato dhe fëmijët e tyre nuk janë të përsosur.

Gratë Hollandeze gjithashtu kanë një ekuilibër të mirë të punës dhe jetës. Shumica e tyre punojnë me kohë të pjesshme në mënyrë që ato jo vetëm të mund të kalojnë më shumë kohë me fëmijët e tyre, por edhe të kenë pak kohë për veten e tyre. Kjo u jep atyre një ndjenjë më të fortë të besimit dhe mirëqenies së përgjithshme.

Lërini t’i japin biçikletës nëpër shi.

Hollandezët nuk i përdorin shumë veturat, kështu që fëmijët e tyre zakonisht shkojnë në shkollë me biçikletë. Por ka një problem të vogël për këtë – moti. Në Hollandë bie shi shumë, ka erë të fortë, dhe temperaturat mesatare në dimër janë 1.6-4.4 gradë Celcius. Sidoqoftë, edhe kjo nuk i ndalon Hollandezët të bëjnë rrugë me biçikletë kudo.

Për të qenë në gjendje të mbijetojnë në këto kushte të motit, holandezët thjesht vishen veten dhe i veshin fëmijët e tyre me rroba të ngrohta, pallto të papërshkueshëm nga uji dhe çizme shiu dhe shkojnë jashtë për t’u përballur me shiun.

Çiklizmi në shi i mëson fëmijëve një mësim të fuqishëm – jeta nuk është gjithmonë me diell dhe është e rëndësishme të mos heqësh dorë.

Bisedoni me ta rreth temave intime.

Prindërit Hollandezë flasin me fëmijët e tyre për gjithçka, nuk ka tema të ndaluara për ta. Pra, duke filluar në moshën 4 vjeç, fëmijët mësohen se si ndryshojnë nga njëri-tjetri dhe çfarë duhet të dinë për këtë. Ndërsa fëmija rritet, temat bëhen më të hollësishme dhe të qarta, kështu që në kohën kur i afrohen viteve të adoleshencës, ata tashmë ndjehen rehat me trupin dhe dëshirat e tyre.

Por mos mendoni se fëmijët në këtë vend bëjnë gjithçka që dëshirojnë. Hollandezët thjesht kanë një qasje krejtësisht të ndryshme ndaj marrëdhënieve e ngushta – në vend që të përqëndrohen në rrezikun potencial, ata u mësojnë fëmijëve të tyre rëndësinë e dashurisë, përgjegjësisë dhe si të vendosin kufij të shëndetshëm me partnerin e tyre.

Adoleshentëve hollandezë u lejohet të qëndrojnë për të fjetur tek të dashurit e tyre sepse prindërit do të preferonin që më mirë t’i kishin adoleshentët e tyre në një mjedis të sigurt. Falë kësaj, fëmijët u besojnë prindërve të tyre dhe gjithmonë vijnë tek ata në rast se kanë ndonjë problem ose kur kërkojnë këshilla.

Qeveria Hollandeze gjithashtu mbështet këtë model të prindërimit – ajo i bëri ekzaminimet, kontrollin e lindjes dhe abortin falas për këdo nën 22 vjeç, pa kërkesa për pëlqimin e prindërve. Për shkak të kësaj politike, Hollanda ka një nga nivelet më të ulëta të shtatëzënisë adoleshente në Evropë.

Bëjini ata të lumtur jo të suksesshëm.

Sigurisht, hollandezët kanë ambicie për fëmijët e tyre ashtu si bëjnë të gjithë prindërit e tjerë, por vizioni i tyre i suksesit është krejt i ndryshëm. Ndërsa shumica e nënave të huaja mburren se sa nota të shkëlqyera mori fëmija i tyre në shkollë, nënat Hollandeze kujdesen më shumë për mirëqenien e fëmijëve të tyre.

Për të qenë të suksesshëm, fëmijët duhet të jenë të lumtur, të vetëdijshëm, të motivuar, të pavarur dhe të kenë lidhje pozitive me familjen dhe miqtë e tyre – kjo është ajo që besojnë Hollandezët. Dhe, sipas tyre, vetëm kjo ndjenjë e lumturisë mund të çojë në arritje të mëdha tani dhe në të ardhmen.

Përveç kësaj, prindërit Hollandezë i shohin gjithmonë fëmijët e tyre si individë me pikat e tyre të forta dhe të dobëta dhe kurrë nuk përpiqen të ndikojnë vlerat dhe pëlqimet e tyre.

Jepuni një shembull të mirë.

Praktikoni atë që predikoni – kjo është një nga rregullat më thelbësore të prindërimit Hollandez. Në këtë vend, nënat e kuptojnë se nëse duan të rritin fëmijë krijues, elastikë, të lumtur, duhet t’u japin atyre një shembull në jetën reale.

Ekziston edhe një shprehje e zakonshme atje – “Ajo që këndon gjeli i vjetër, e mëson gjeli i ri”.

Ndoshta është koha që të gjithë ne të “shkojmë në Hollandë” dhe të përdorim recetën e tyre për fëmijë të lumtur? Cilat janë mendimet tuaja për këtë? /MekuliPress/ Nëse e keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj!

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike! FOTO: No copyright infringement is intended.