Ndikuesit e mediave sociale duhet të tregojnë kur janë paguar për të promovuar një produkt, tha gjykata e lartë gjermane.

Vendimi synon të ndalojë “reklamat e fshehura” në internet nga përdoruesit gjermanë në Instagram dhe platforma të tjera.

Vendimi erdhi pas një rasti që përfshinte Shoqatën e Konkurrencës Sociale të Gjermanisë, e cila është përgjegjëse për ruajtjen e tregtisë së drejtë.

Ju pëlqen!

Shoqata ishte ankuar për tre influencuese femra në Instagram të cilat kishin postuar përmbajtje të promovuara.

Ankesa akuzoi ndikuesit për “reklama të papranueshme të fshehta” dhe tha se ata nuk kishin arritur të tregonin qartë kur postimet e tyre në Instagram po promovonin produkte të sponsorizuara.

Gjykata Federale Gjermane e Drejtësisë u pajtua me shoqatën në vendimin e saj dhe vendosi që ndikuesit në internet që marrin para nga kompanitë për të promovuar produkte ose shërbime duhet t’i etiketojnë qartë postimet e tilla si reklama.

Njëra prej tre ndikuesve u tha nga gjykata se ajo duhej të ishte e qartë kur ishte paguar për të promovuar një markë të caktuar.

“Reklamimi duhet të identifikohet qartë si i tillë dhe të ndahet qartë nga pjesa tjetër e përmbajtjes së ofertave,” tha gjykata, duke vënë në dukje ligjin gjerman. “Asnjë teknikë subliminaliste nuk mund të përdoret në reklamim.”

Por gjyqtarët thanë gjithashtu se nëse ndikuesit nuk paguhen, ata mund të promovojnë produkte pa një etiketë reklamuese.

Rasti kundër një influencuesi dhe prezantueseje televizive u hodh poshtë, pasi ajo nuk kishte marrë asnjë tarifë në një postim për një produkt që i kishte çuar njerëzit në faqen e internetit të prodhuesit.

Ndikuesit me mijëra ndjekës mund të fitojnë tarifa të mëdha nga kompanitë për të promovuar një produkt në Instagram.

Biznesi mund të jetë fitimprurës, pasi Instagram thotë se më shumë se 90% e përdoruesve në platformë ndjekin një markë.

Tetorin e kaluar, pronari i Instagram -it Facebook arriti një marrëveshje me Autoritetin e Konkurrencës dhe Tregjeve në Mbretërinë e Bashkuar për të parandaluar reklamat e fshehura nga përdoruesit.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.