Djemtë dhe vajzat obezë kanë më shumë gjasa të hyjnë në adoleshencë në një moshë të re, gjë që mund të çojë në ulje të rritjes ose depresion, sipas një studimi të ri të paraqitur në ENDO 2019. Udhëhequr nga Dr. Maria Veronica Mericq, një ekip studiuesish nga Universiteti i Santiagos ekzaminoi efektet e obezitetit te 527 djem në Kili. Shëndoshja totale dhe dhjami i tepërt i barkut janë zbuluar se shkaktojnë pubertet të parakohshëm, në disa raste deri në moshën 9-vjeçare. Hulumtimet e reja shtojnë numrin në rritje, por ndonjëherë kontradiktore të provave që pesha mund të ndikojë në adoleshencën e djemve.

“Me rritjen e obezitetit të fëmijërisë në mbarë botën, mosha në të cilën fillon adoleshenca tek vajzat është më e ulët”, tha Mericq. “Megjithatë, te djemtë faktet janë sfiduar”. Studimet në SHBA kanë treguar se mbipesha mund të përshpejtojë adoleshencën dhe djemtë, por në disa raste, obeziteti e ngadalësoi atë ose nuk pati efekt. Në Europë, studimet kanë lidhur prej vitesh obezitetin me fillimin e hershëm të adoleshencës si tek djemtë ashtu edhe tek vajzat.

Në studimin në Kili, studiuesit përdorën të dhëna nga një kërkim kombëtar mbi rritjen dhe obezitetin, të kryer nga Instituti i Ushqyerjes dhe Teknologjisë Ushqimore të vendit. Të dhënat përfshinin informacione për peshën dhe gjatësinë e djemve, perimetrin e belit, devijimin standard të indeksit të masës trupore dhe disa shenja të adoleshencës. Studiuesit u mbështetën në matje përtej BMI-së, sepse BMI nuk mund të dallonte midis peshës për shkak të muskujve ose yndyrës. Analiza tregoi se puberteti erdhi herët për 9% të djemve dhe obeziteti ishte një faktor rreziku për të.

Ju pëlqen!

“Adoleshenca e hershme mund të rrisë rrezikun e problemeve të sjelljes dhe te djemtë mund të shoqërohet me një incidencë më të lartë të kancerit të testisit në moshën madhore,” tha Mericq. “Rezultatet tona tregojnë se kontrolli i epidemisë së obezitetit tek fëmijët mund të jetë i dobishëm në reduktimin e këtyre rreziqeve.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.