Sokrati ishte një filozof grek nga Athina i cili vlerësohet si një nga themeluesit e filozofisë perëndimore, dhe si filozofi i parë moralit.

Redaksia ka përzgjedhur disa prej thënieve më të tejkohshme të Sokratit:

Njerëzimi është i përbërë nga dy lloje njerëzish: njerëz të mençur që e dinë se janë budallenj dhe budallenj që mendojnë se janë të mençur.

Ju pëlqen!

Mendjet e mëdha diskutojnë idetë, mendjet mesatare diskutojnë ngjarjet, mendjet e dobëta diskutojnë njerëzit.

Mos harroni se nuk ka asgjë të qëndrueshme në punët njerëzore; prandaj shmangni gëzimin e panevojshëm në prosperitet, ose depresionin e panevojshëm në fatkeqësi.

Zilia është ulçera e shpirtit.

Lutjet tona duhet të jenë për bekime në përgjithësi, sepse Zoti e di më së miri se çfarë është e mirë për ne.

Mos mendo për ata besnikë që lavdërojnë të gjitha fjalët dhe veprimet e tua; por ata që i qortojnë me mirësi fajet e tua.

Ekziston vetëm një e mirë, dituria, dhe një e keqe, injoranca.

Çudia është fillimi i mençurisë.

Sidoqoftë, martohu. Nëse merrni një grua të mirë, do të bëheni të lumtur; nëse merrni një të keqe, do të bëheni filozof.

Mençuria e vërtetë i vjen secilit prej nesh kur kuptojmë se sa pak kuptojmë për jetën, veten dhe botën përreth nesh.

Unë preferoj të vdes duke folur sipas mënyrës sime, sesa të flas në mënyrën tënde dhe të jetoj.

Nëse të gjitha fatkeqësitë do të hidheshin në një grumbull të përbashkët nga të cilët të gjithë duhet të marrin një pjesë të barabartë, shumica e njerëzve do të ishin të kënaqur të merrnin të vetat dhe të largoheshin.

Jini të mirë, të gjithë ata që takoni po bëjnë një betejë të vështirë.

Nga dëshirat më të thella shpesh vijnë urrejtja më vdekjeprurëse.

Konsideroni emrin tuaj të mirë si xhevahirin më të pasur që mund të posedoheni – sepse reputacioni është si zjarri: kur sapo ta keni ndezur, një herë do ta shuani, do ta shihni një detyrë të mundimshme ta rindezni përsëri. Mënyra për të fituar një reputacion të mirë është të përpiqesh të jesh ajo që dëshiron të shfaqësh.

Është i pasur ai që ngopet me pak, sepse ngopja është pasuria e natyrës.

E di që nuk do të më besoni, por forma më e lartë e Shkëlqimit Njerëzor është të dyshoni te vetja dhe të tjerët.

Mos i merrni miqtë tuaj me komplimente sipërfaqësore, por duke u dhënë atyre shenja të ndjeshme të dashurisë suaj.

Unë nuk mund t’i mësoj askujt asgjë. Unë vetëm mund ta bëj të mendojë.

Fjalët e rreme jo vetëm që janë të liga në vetvete, por ato infektojnë shpirtin me djall.

Edukimi është si ndezja e flakës, jo si mbushja e enës.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.