Më shumë se një e treta e të rriturve të rinj shfaqin simptoma të varësisë nga smartphone, pa marrë parasysh sa kohë kalojnë me të në ditë.

Varësia nga telefoni celular nuk njihet zyrtarisht si një diagnozë klinike, por simptomat janë identifikuar.

Një sondazh nga King’s College i Londrës zbuloi se 39 për qind e njerëzve midis moshës 18 dhe 30 shfaqin simptoma të tilla si humbja e kontrollit mbi kohën e kaluar në një smartphone, ankthi kur nuk është i disponueshëm për ta dhe neglizhimi i aspekteve të tjera të jetës.

Ju pëlqen!

Sipas studimit, afërsisht një e katërta e atyre që shfaqën shenja të varësisë përdorën një smartphone për më shumë se tre orë në ditë, dhe një shtesë prej 19 përqind për më shumë se pesë orë në ditë.

Më shumë se dy të tretat (69 përqind) gjithashtu thanë se flenë dobët, pa marrë parasysh sa kohë kalojnë duke parë telefonat e tyre celularë.

“Telefonat inteligjentë janë bërë një pjesë integrale e jetës sonë dhe ky studim është një hap i rëndësishëm për të parë efektet e përdorimit të tyre jofunksional dhe çrregullimet e gjumit”, tha autorja kryesore e studimit Samantha Sohn i Departamentit të Psikologjisë, Psikiatrisë dhe Neuroshkencës së King’s College.

Studimi përfshiu 1,043 njerëz, dhe 406 prej tyre plotësuan kriteret për një “diagnose” të varësisë nga smartphone.

Interesante: studimi zbuloi se sasia e kohës së kaluar me një smartphone nuk është thelbësore për një problem varësie dhe gjumë të dobët.

“Elementet e varësisë nga sjellja janë treguar të parashikojnë më mirë dëmin që lidhet me përdorimin e tepruar të smartphone-ve sesa vetë gjatësia e përdorimit”, tha Sohn.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.