A e dini se të gjithë janë në rrezik të sëmundjeve të zemrës, madje edhe të sulmit në zemër?

Edhe atletët aktivë “të shëndetshëm” mund të kenë probleme me zemrën. As “njerëzit e zakonshëm” nuk janë të mbrojtur dhe duhet të kujdesen për shëndetin e tyre.

Në SHBA, rreth 60% e meshkujve të rritur dhe 56% e grave kanë një shans për të përjetuar një atak në zemër, sulm ose dështim të zemrës gjatë jetës së tyre.

Ju pëlqen!

Duke marrë parasysh këto statistika, pothuajse të gjithë ne mund të llogarisim të preken, qoftë personalisht, ose nga disa anëtarë të familjes ose të dashurit.

Një shembull nga SHBA

– 800,000 vdekje ndodhin çdo vit në Amerikë, të shkaktuara nga sëmundjet e enëve të gjakut. Kjo do të thotë se rreth 2.200 njerëz vdesin çdo ditë nga zemra ose rreth 1 në çdo 40 sekonda. – 735.000 sulme në zemër ndodhin çdo vit – 800,000 sulme në tru në vit – 800,000 njerëz diagnostikohen me probleme serioze në zemër çdo vit

Njohja e simptomave

Mund të thuhet se njerëzit që mbijetojnë një sulm në zemër janë me fat. Rreth 25% e njerëzve vdesin nga infarkt i parë në zemër. Mjekët e quajnë atë “vdekje të papritur”, por ka zakonisht simptoma para vdekjes që pacientët zakonisht i injorojnë.

Simptomat e sëmundjes së zemrës

Gjithkush e di për dhimbjen ose presionin, i cili shkon përmes dorës së majtë, por këto simptoma “tipike” nuk janë më të zakonshmet.

Ka shumë ndryshime individuale në atë se si është e pranishme sëmundja e zemrës, e cila është një sfidë për të gjithë ne, duke përfshirë mjekët, për të përcaktuar kur simptomat, në fakt, janë probleme për zemrën. Simptoma të mundshme të sëmundjes së zemrës:

– Simptomat që ndodhin me zvogëlimin e aktivitetit fizik ose nën stres emocional dhe zhduken pas pushimit – duhet të vlerësohen nga një profesionist mjekësor.

-Simptoma siç janë dhimbje ose presion në gjoks, të përziera, ose një ndjesi djegie në para-zonën e zemrës që nuk kalojnë – veçanërisht nëse ato ndodhin së bashku me gulçim, djersitje – sugjerohet se është e nevojshme që urgjentisht duhet shkuar te mjeku. Mos shkoni vetëm në spital, dikush duhet t’ju shoqërojë ose të thërrasë një ambulancë.

– Nëse jeni i shqetësuar për zemrën tuaj dhe ju ndiheni pakëndshëm – është më mirë të kontrolloni simptomat tuaja duke vizituar mjekun ose specialistin tuaj.

Çka nëse parandalohet ose mbijetoni sulmin në zemër?

Historia përfundon mirë kur me kohë gjendet sëmundja e zemrës gjendet ose kur shpëtoni nga infarkti.

Pas kësaj, njerëzit mund të vazhdojnë me aktivitete normale të jetës, por jo me shumë përpjekje ose me shumë aktivitet stresues.

Më e rëndësishmja, “detyrat” normale të bashkëshortit, prindit ose shokut të shoqërisë mund të vazhdojnë.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Vetëfinancohemi! Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMONA sot me vetëm 1 Euro!