Në verë ata shfaqen shumë qartë, por në dimër çfarë bëjnë mushkonjat? Ata fshihen dhe kalojnë në një gjendje të ngjashme me letargjinë.

Çfarë bëjnë mushkonjat në dimër? Ato fshihen. Meqenëse nuk mbijetojnë nën 23 gradë, me ardhjen e dimrit mushkonjat e rritura përballen me sezonin në “diapauzë”, një gjendje në të cilën organizmi kalon në gjendje vegjetacioni: insekti nuk lëviz, nuk ushqehet, nuk rritet. Në këtë gjendje “letargjike”, mushkonja arrin të mbijetojë gjatë dimrit (jo më vonë se gjashtë muaj), e strehuar në vende të izoluara të tilla si zgavra natyrore (shpella, trungje të zbrazëta) ose të bëra nga njeriu (garazhe, bodrume, apartamente të vogla të frekuentuara, papafingo).

Culex pipiens, specia më e zakonshme në Mesdhe dhe Anopheles përballen me diapauzën, ndërsa mushkonja tigër (Aedes albopticus), me origjinë tropikale, nuk mund ta bëjë këtë. Është më lehtë për vezët të mbijetojnë: ato i rezistojnë çdo temperature për tu çelur në pranverë. Nuk është rastësi që femrat, në vjeshtë, lëshojnë më shumë vezë.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.