“Lëreni komunikimin të jetë fara që ju e ujitni me ndershmëri dhe dashuri. Kështu që ai të mund të krijojë një marrëdhënie të lumtur, përmbushëse dhe të suksesshme.”

Komunikimi është jetik për një marrëdhënie të shëndetshme dhe është e vetmja gjë që mund të parandalojë keqkuptime të dëmshme midis dy njerëzve.

Komunikimi është diçka pa të cilën marrëdhëniet thjesht nuk mund të funksionojnë.

Ne komunikojmë duke përdorur dy lloje të të folurit: të folurit ushqyes dhe toksik.

Ju pëlqen!

Nga marrëdhëniet personale deri tek marrëveshjet e biznesit me shumë miliarda dollarë, komunikimi i shëndetshëm është jetësor. Por çfarë është saktësisht komunikimi “i shëndetshëm”?

Është më mirë ta mendoni komunikimin si ushqim. Disa komunikime janë ushqyese, ndërsa disa janë toksike.

Të folurit ushqyes është afrues dhe pozitiv, ndërsa të folurit toksik nxit tek njerëzit emocione negative si zemërimi dhe zhgënjimi.

Imagjinoni se jeni në pritje të reagimeve në lidhje me një projekt, kur shefi juaj hyn brenda dhe thotë: “Kjo është absolutisht e tmerrshme. Na kushtove shumë humbje kohe.” Ky me siguri do të ishte një fjalim toksik.

Nga ana tjetër, nëse ai do të thoshte, “Unë mendoj se ka disa gjëra që mund të përmirësohen këtu”, kjo do të ishte një fjalim ushqyes. Ju mund ta përdorni atë në mënyrë konstruktive.

Pra, si mund të punoni më shumë në fjalimin tuaj ushqyes dhe të krijoni një stil komunikimi më të shëndetshëm?

Ju mund të shprehni dashurinë dhe vlerësimin tuaj për të tjerët duke përdorur mantra.

Shmangia e të folurit toksik është thelbësore, po të folurit ushqyes? Si mund ta evokojmë?

Një strategji e mirë për të mbajtur sa më ushqyes të folurit tuaj është të përdorni mantras.
Mantrat janë fraza të përcaktuara që ju ndihmojnë të shprehni emocione të caktuara. Në Budizëm, ekzistojnë tre mantra për t’u bërë me dijeni njerëzve që ju i doni dhe i vlerësoni ata.

“Erdha për ty” është mantra e parë. Ajo përcakton qartë bazën e dashurisë tuaj, sepse ju duhet të jeni të pranishëm në jetën e dikujt, në mënyrë që t’i doni ato.

Sigurohuni që të përdorni mantrën e parë kur komunikoni me njerëzit që ju interesojnë. Të qenit aty për dikë është dhurata më e madhe që mund t’i jepni dikujt. Nëse e thoni këtë mantër me mendje dhe dhembshuri, ata me të vërtetë do ta vlerësojnë.

Mantra e dytë është “E di që erdhe për mua, dhe kjo më gëzon”. Është thelbësore t’u tregoni të dashurve tuaj, se prania e tyre është e rëndësishme për ju.

Imagjinoni sikur jeni ulur pranë partnerit tuaj në makinë, për shembull. Nuk do të ishte e pazakontë në këtë situatë ta gjeni veten duke menduar për gjithçka, përveç personit pranë jush. Kjo mund t’i bëjë ata të ndjehen paksa të padukshëm. Por nëse merrni kohën për t’u treguar atyre se po u kushtoni vëmendje dhe prania e tyre ju sjell gëzim, ata do të ndjehen të dashur dhe vlerësuar.

Ju mund të thoni mantrën e tretë, “E dija se nuk ishe mirë, ja pse jam këtu me ty”, kur dikush që e doni është në dhembje. Si mantra e parë, ajo tregon personin që jeni dhe se jeni aty për t’i mbështetur ato. Ajo gjithashtu thekson se ndjenjat e tyre kanë rëndësi për ju, gjë që është një pjesë thelbësore e dëgjimit të sinqertë.

Janë edhe tre mantra të tjera që ju ndihmojnë.

Tre mantrat e para përqendrohen në ndihmën e të tjerëve që kanë nevojë për praninë tënde, por emocionet tuaja janë gjithashtu të rëndësishme. Tre mantrat vijuese, të diskutuara këtu, ndihmojnë në sjelljen e gëzimit për ju.

Mantra e katërt është “Nuk jam mirë, të lutem më ndihmo”. Përdoreni atë për të njoftuar të tjerët kur keni nevojë për mbështetje.

Kur dikush na shkakton dhimbje, ne shpesh jemi shumë krenarë ose kemi frikë t’ua bëjmë me dije. Nëse dikush ju fyen pa e kuptuar, ju mund të largoheni, ose të veproni sikur nuk keni nevojë më për ta. Ju madje mund të përpiqeni të “ndëshkoni” personin, me vetëdije ose pa vetëdije.

Kur praktikoni vetëdijen, do të jeni më të dhembshur. Nëse dikush ju lëndon, do të kërkoni të kuptoni pse, në vend që t’i largoni ato.

“Ky është një moment i lumtur”, është mantra e pestë. Ndonjëherë harrojmë të pranojmë lumturinë, dhe kjo mund të jetë një kujtesë e fuqishme. Kur ia thoni këtë mantra dikujt që e doni, do t’ju kujtojë të dyve se sa me fat jeni që jeni bashkë.

Është e rëndësishme të mbani mend se nuk keni nevojë të prisni për një moment jashtëzakonisht të veçantë për ta thënë këtë. Merrni kohë për të vlerësuar gjërat më të vogla, si muzgun e bukur apo faktin e thjeshtë që të dy jeni gjallë.

Mantra e gjashtë, “Ju keni pjesërisht të drejtë”, është e dobishme kur dikush ju kritikon ose ju vlerëson. Mantra e gjashtë thekson se ka shumë aspekte te një person – disa pozitive dhe disa negative. Kjo mantër ju lejon të shpreheni se vlerësoni komplimentet ose kritikat e personit tjetër, por gjithashtu u kujton atyre që keni edhe cilësi të tjera.

Përdorimi i mantrës së gjashtë do t’ju ndihmojë të mbani një perspektivë të mirë ndaj situatave. Do të jeni më objektiv dhe më pak gjykues, gjë që është thelbësore për ndërgjegjësimin.

Mund t’ia thoni edhe vetes tuaj. Kur dikush kritikon diçka tek ju, mos harroni se është vetëm një pjesë e juaja. Ndoshta kritika e tyre është pjesërisht e vërtetë, por ju mund të shihni objektivisht që nuk është shkak të ndjeheni të pasigurt ose tepër të mërzitur, dhe ndoshta është një informacion i dobishëm.

Ju mund të ushqeni mirësinë tek të tjerët me një fjalim të ëmbël duke qenë gjithmonë të sinqertë dhe të dhembshur.

Përveç gjashtë mantrave, ekziston një mjet tjetër i rëndësishëm për të ushqyer komunikimin tuaj. Quhet e folura e përzemërt. Ndiqni këto pak rregulla për t’u siguruar që e përdorni në mënyrë efektive.

Rregulli i parë i fjalimit të përzemërt është se: duhet të thuash gjithmonë të vërtetën. Ndjekja e këtij rregulli mund të jetë e vështirë, veçanërisht kur e vërteta është e dhimbshme. Nëse flisni me një zemër të ngrohtë, sidoqoftë, atëherë të thoni të vërtetën është më e shëndetshme – dhe do të ndjeheni më mirë – sesa të gënjeni.

Të thuash të vërtetën mund të jetë e dhimbshme në fillim, por krijon besim në planin afatgjatë. Në fund të fundit, e bën personin tjetër të ndjehet i sigurt. Nëse gënjeni dikë dhe ata zbulojnë të vërtetën më vonë, ata do të lëndohen kur të mësojnë se keni qenë të pandershëm dhe nuk do të ndjehen të sigurt me ju në të ardhmen.

Për të ushqyer të tjerët me mirësi, duhet të kuptoni gjithashtu se të gjithë njerëzit janë të ndryshëm. Kjo do të thotë se të gjithë duhet të flasin ndryshe.

Secili person ka mënyrën e vet të të perceptuarit dhe të përballuarit me botën. Kur jeni duke komunikuar me dikë, sigurohuni që ta bëni gjithmonë në atë mënyrë që ata të kuptojnë.

Është një histori me Budën që ilustron mirë këtë. Një person e pyeti dikur se ku do të shkonte kur të vdiste dhe Buda u përgjigj se nuk do të shkonte askund. Më vonë, një person tjetër bëri të njëjtën pyetje dhe ai u përgjigj ndryshe. Kur u pyet se pse ai dha dy përgjigje të ndryshme për të njëjtën pyetje, ai u përgjigj se ai përgjigjej në varësi të aftësisë së personit për të kuptuar. Mendoni, për shembull, për mënyrën sesi do të shpjegonit ndonjë ngjarje në historinë botërore me një nxënës klasë të pestë, kundrejt një të rrituri.

Mesazhi kryesor:

Përpiquni të komunikoni me dashuri, duke përdorur të folurën e përzemërt. Dëgjoni me vëmendje kur të dashurit tuaj flasin dhe praktikoni me mendje edhe veten tuaj. Kur mësoni të shmangni të folurin toksik dhe jeni të sinqertë dhe të dhembshur, do të krijoni lidhje më të forta me ata rreth jush. Do të përmirësoni, jo vetëm marrëdhëniet tuaja, por edhe komunitetin tuaj në përgjithësi.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!