Shpenzimi i tepërt i kohës në karrocë mund të shkaktojë vështirësi gjuhësore dhe lëvizje tek fëmija. Alarmi u ngrit nga neuropsikiologu britanik Sally Goddard Blythe, drejtor i Institutit të neuropsikologjisë fiziologjike të Chester. Sipas ekspertëve, ecja me karrocë dhe me prindin pas nuk favorizon ndërveprimet fëmijë-prind, duke shkaktuar vështirësi në të folur. Në fakt, fëmijët mësojnë të flasin duke dëgjuar dhe imituar të rriturit kur u drejtohen atyre. Dhe me prindërit prapa, ata humbasin këtë mundësi komunikimi.

Kujdes qëndrimin

Gjithashtu sipas Marcello Lanari, drejtor i njësisë operative komplekse të pediatrisë dhe neonatologjisë në spitalin Imola, mbajtja e fëmijës në karrocë për një kohë të gjatë shkakton që ai të ketë pak autonomi, duke e penguar atë të lëvizë dhe të eksplorojë botën dhe gjithashtu nuk është shumë i përshtatshëm për shumë sjellje. Në fakt, fëmija do të ndihet i kufizuar në një hapësirë që është shumë e vogël për nevojat e tij, duke rrezikuar të marrë pozita të gabuara. Fëmija, për një zhvillim të duhur, ka nevojë të përjetojë qëndrueshmërinë e objekteve, distancën dhe erën e tyre, për të luajtur në shoqërinë e vëllezërve të vegjël dhe shokëve të tyre.

Ju pëlqen!

Vetëm për udhëtime

Natyrisht qëllimi i hulumtimit nuk është të këshillojë kundër përdorimit të karrocës, që në të vërtetë janë të rehatshme dhe të sigurta për të lëvizur, por të shmangë përdorimin e saj të zgjatur me kalimin e kohës. Prandaj, nuk duhet të bëhet vendi i privilegjuar për ta lënë fëmijën, veçanërisht nëse ai ka arritur një moshë ku mund të bëjë pa të.

Kufizimet zhvillimore të ngjashme me ato për shkak të karrocës, sipas Dr Goddard Blythe, po ashtu lidhen me përdorimin e tepruar të tabletave dhe smartfonëve, ku fëmijëve shpesh u mohohen ndërveprimet me prindërit dhe mundësitë e lojërave në natyrë. /MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress 

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!