Është Edith Durham, dashamirja e madhe e shqiptarëve, ajo që me një mjeshtëri të pashoq paraqiti shqiptarët në botë ashtu siq edhe ishin; të sinqertë, patriotë, të varfër, të guximshëm, humanë, por edhe të pallogaritshëm, ndonjëherë, shkruan MekuliPress.com

Sot MekuliPress ju sjellë një tregim domëthënës të kësaj zonje për orientimin e drejtë e largëpamës të shqiptarëve:

“Kur kaloja në Rumeli pyesja njerëzit: «Ç’je ti?»- Katolik – përgjigjej njëri.- Protestant, përgjigjej tjetri. Në Bullgari pyesja: «Ç’je ti?»- Ortodoks. Në Serbi pyesja: «Ç’je ti?» Ortodoks… Kështu teksa po mbytesha e tëra nga dogmat idiote të njerëzve, hyra në Shqipëri e pyeta: «Çfarë jeni ju këtu?»- Shqiptarë – m’u përgjigjën të gjithë prerë e qartë. «Më në fund», thashë, «këtu shpëtova nga fanatikët dhe zotndjekësit.»”

—Edith Durham, te Brenga e Ballkanit (1905)
©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.