Përballja me humbjen e partnerit mund të jetë e vështirë. Dhe, në shumë raste, përballja me çështjet e tyre financiare mund ta bëjë atë edhe më të vështirë. Është për këtë arsye që shumë ekspertë financiarë dhe avokatë rekomandojnë që njerëzit të rregullojnë financat e tyre para se të jetë tepër vonë. Nëse partneri juaj ndërron jetë pa një plan të caktuar, këto gjashtë hapa do t’ju ndihmojnë ta lundroni procesin më pa probleme.

  1. Kërkoni ndihmë

Përballja me humbjen mund të jetë stresuese dhe dërrmuese. Dhimbja mund të vrasin në çdo moment, duke e bërë edhe më të vështirë kujdesin për financat.

Merrni parasysh të punoni me një  një këshilltar financiar, për t’ju ndihmuar të merrni disa nga vendimet kryesore ose më emocionale, si shitja e një shtëpie ose ndryshimi i punës. Ata gjithashtu mund t’ju ndihmojnë me navigimin e artikujve si sigurimi i jetës dhe shëndetit, taksat apo edhe të hartoni një plan se si t’i menaxhoni më mirë paratë tuaja.

  1. Merrni certifikatën e vdekjes
Ju pëlqen!

Një nga dokumentet më të rëndësishme që do t’ju nevojiten pas vdekjes së parnerit tuaj është certifikata e vdekjes. Kjo e fundit shërben  si një provë ligjore kur po përpiqeni të merrni kontrollin e çështjeve financiare në emër të një trashëgimtari, të tilla si mbyllja e llogarive të caktuara financiare, transferimi i pronës ose aplikimi për përfitime sigurimi.

  1. Njoftoni institucionet

Pasi të keni siguruar certifikatën e vdekjes, filloni të njoftoni menjëherë institucionet përkatëse. Kjo mund të përfshijë punëdhënësin e individit, kompanitë e sigurimit të jetës dhe bankat.

  1. Identifikimi dhe mbledhja e dokumenteve financiare

Merrni kohë për të gjetur dhe mbledhur dokumentet financiare të të afërmit tuaj. Disa nga informacionet e zakonshme që do t’ju nevojiten përfshijnë: pasqyrat e llogarisë bankare dhe të investimeve, deklaratat e llogarisë së pensionit, politikat e sigurimit, deklaratat e hipotekës dhe kredisë, shërbimet komunale, deklaratat tatimore dhe faturat.

  1. Paguaj borxhet

Borxhet zakonisht paguhen nga pasuria. Por, në disa raste, anëtarët e mbijetuar të familjes mund të jenë gati për të shlyer çdo borxh të mbetur. Zakonisht, personi që trashëgon asete, si një shtëpi ose makinë, do të vazhdojë të bëjë pagesat e borxhit ose t’i shesë ato asete për të shlyer kredinë.

  1. Planifikoni përpara

Biseda për planifikimin e fundit të jetës mund të jetë e pakëndshme dhe një bisedë që mund të tundoheni ta shmangni. Por mund të jetë gjithashtu jashtëzakonisht i vlefshëm.  CNN

©MekuliPress/ Dhuro sot vetëm 1 euro dhe shpëtoje MekuliPress. Ndihmo gazetarinë e pavarur nga partitë politike dhe oligarkët. FOTO: No copyright infringement is intended.