Shtimi i fundit i 65 ekzoplaneteve në Arkivin e Ekzoplanetit të NASA-s kontribuoi në arritjen shkencore të shënuar të hënën. Ky arkiv është shtëpia e zbulimeve të ekzoplaneteve nga punimet shkencore të rishikuara nga kolegët që janë konfirmuar duke përdorur metoda të shumta për zbulimin e planetëve.

Aktualisht po jetojmë në një epokë të artë të zbulimit të ekzoplaneteve. Edhe pse ekzistenca e planetëve jashtë sistemit tonë diellor ishte propozuar më parë dhe sigurisht përshkruar në fantashkencë, këto botë u zbuluan vetëm për herë të parë në vitet 1990.

Teleskopët e rinj vetëm sa do të rrisin potencialin për zbulimin e ekzoplaneteve. Teleskopi Hapësinor James Webb, i lëshuar në dhjetor, do të jetë në gjendje të shikojë nëpër atmosferat e ekzoplaneteve.

Ju pëlqen!

Teleskopi Webb është gati të studiojë sistemin TRAPPIST në detaje.

Teleskopi Hapësinor Roman Nancy Grace do të nisë në vitin 2027 dhe do të ndihmojë në kërkimin e ekzoplaneteve me një sërë teknikash. Misioni ARIEL i Agjencisë Europiane të Hapësirës, ​​i nisur në vitin 2029, do të studiojë atmosferat e ekzoplaneteve.

Megjithëse shkencëtarët kanë konfirmuar më shumë se 5000 ekzoplanete, ka të ngjarë të ketë qindra miliarda prej tyre në të gjithë galaktikën Rruga e Qumështit.

Nga 5,000 ekzoplanetet e njohura, 4,900 ndodhen brenda disa mijëra vitesh dritë nga ne. Dhe aktualisht ne jemi 30,000 vite dritë nga qendra e galaktikës; nëse katapultoheni nga flluska e vogël rreth nesh, kjo do të thotë se ka shumë më tepër planetë në galaktikën tonë që nuk i kemi gjetur ende, nga 100 deri në 200 miliardë… /CNN/Edel Strazimiri /

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.