Njësitë e ruajtjes së madhe të betonit që Shell dëshiron të braktisë në Detin e Veriut mund të përmbajë mbetje radioaktive. Autoritetet evropiane po e konsiderojnë aplikimin e Shell për një përjashtim nga legjislacioni që kërkon që kompanitë të kthejnë mjedisin detar në gjendjen e tyre natyrore pas operacioneve të nxjerrjes.

Shell do të lërë rreth 64 qeliza  të magazinimit të betonit, të cilat ishin pjesë e platformave në det të hapur. Secila prej tyre është madhësia e shtatë pishina olimpike, dhe disa mund të përmbajnë vaj toksik dhe sendiment të kontaminuar.

“Një pjesë e problemit është se disa prej materialeve janë radioaktive,” tha Robert Armor, një drejtor jo-ekzekutiv në Autoritetin e Naftës dhe Gazit. “Ata janë ngritur nga nëntokë të thellë dhe betoni në të cilin janë mbështjellë është i brishtë.

Ju pëlqen!

“Materialet brenda betonit janë një përzierje e lëndëve të ngurta dhe lëngjeve – dhe ekziston rreziku që betoni të prishet gjatë çdo operacioni për t’i larguar ato. Është një problem shumë i vështirë. Mbetjet radioaktive kanë qenë të lidhura me kanceret e eshtrave dhe mund të paraqesin rrezik për shëndetin përmes ekspozimit të jashtëm, si dhe nëse ato janë gëlltitur apo thithur.

Shell thotë se alternativa më e sigurt për nxjerrjen nga përdorimi është që të lihen strukturat konkrete në vend , por kjo është kundërshtuar nga grupet mjedisore, të cilat kanë thënë se kompania ka ofruar “informacion të pamjaftueshëm” për të mbështetur rastin e saj.

Grupet e mjedisit thonë se Shell ka minimizuar rrezikun e paraqitur nga materiali radioaktiv në rezervuare.  Një vlerësim i ndikimit në mjedis i publikuar nga Shell në vitin 2017 tha se radioaktiviteti i sendimentit në strukturat e betonit mund të ketë një ndikim “të moderuar negativ” në mjedis nëse ato mbeten në vend.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot, të paktën edhe me 1 Euro!