Shkruan: Shqipe HOXHA

Ishte një anije e lashtë ilire, ishte i vogël dhe i lehtë,

Ishte një anije luftarake e shpejtë dhe e manovrueshme, e aftë të mbante 50 burra përveç kalorësve.

Ju pëlqen!

Wilkes, p. 157; Polybius, 2.3.

Ishte galeria e përdorur nga piratët ilirë.

Wilkes, p. 163

Ilirët i përdorën në Medion nën Agronin , dhe në Elis, Messene, Phoenice, Issa, Epidamnus, Apollonia, Corcyra dhe Paxus nën Teutën .

Philip V i Maqedonisë e përdori lembi gjatë Luftës së Parë Maqedonase

Walbank, p. 69, Polybius, 5.109.

A lembus was an ancient Illyrian galley, with a single bank of oars and no sails. It was small and light, with a low freeboard. It was a fast and maneuverable warship, capable of carrying 50 men in addition to the rowers. It was the galley used by Illyrian pirates. Illyrians used them at Medion under Agron, and at Elis, Messene, Phoenice, Issa, Epidamnus, Apollonia, Corcyra and Paxus under Teuta. Philip V of Macedon used lembi during the First Macedonian War.

All’interno della Darsena Romana del Porto di Civitavecchia, esattamente dietro le mura dell’Antica Rocca, è possibile ammirare la bellissima ricostruzione di una sezione di Liburna, antica nave da guerra della flotta romana.

Anijet e lashta Liburne Ilire/ po edhe anijet e lashta romake ishin ilire

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!