Çfarë është një test AST?

Aspartat aminotransferaza (AST) është një enzimë që është e pranishme në inde të ndryshme të trupit. Një enzimë është një proteinë që ndihmon në nxitjen e reaksioneve kimike që trupi ka nevojë për të funksionuar.

AST gjendet në përqendrimet më të larta në:

Ju pëlqen!

mëlçi

muskuj

zemra

veshka

truri

qelizat e kuqe te gjakut

Një sasi e vogël AST është zakonisht në qarkullimin e gjakut. Sasi më të larta se zakonisht të kësaj enzime në gjak mund të jenë shenjë e një problemi shëndetësor. Nivelet atipike mund të shoqërohen me dëmtim të mëlçisë.

Nivelet e AST rriten kur ka dëmtime në indet dhe qelizat ku gjendet enzima. Nivelet e AST mund të rriten shpejt që 6 orë pas dëmtimit të indeve. Gama tipike për AST është më e lartë nga lindja deri në moshën 3 vjeçare në krahasim me intervalet tipike për fëmijët më të rritur dhe të rriturit.

Testi AST mat sasinë e AST në gjak që është lëshuar nga indet e dëmtuara. Një emër më i vjetër për testin është testi i serumit të transaminazave glutamic-oksaloacetic (SGOT).

Cili është qëllimi i testit AST?

Mjekët zakonisht përdorin testin AST për të kontrolluar për sëmundje të mëlçisë, të tilla si hepatiti. AST zakonisht matet së bashku me alanine aminotransferazën (ALT). Sipas specialistëve të mëlçisë, rezultatet atipike të ALT kanë më shumë gjasa të lidhen me dëmtimin e mëlçisë sesa rezultatet atipike të AST.

Në fakt, nëse nivelet e AST janë të ngritura dhe nivelet e ALT janë normale, problemi është shumë më i mundshëm për shkak të një gjendjeje të zemrës, muskujve, veshkave ose shkatërrimit të qelizave të kuqe të gjakut (hemolizës) sesa mëlçisë.

Cilat janë rreziqet e testit AST?

Rreziqet e testit AST janë minimale. Ju mund të përjetoni disa shqetësime kur merret mostra e gjakut. Mund të keni dhimbje në vendin e shpimit gjatë ose pas testit.

Rreziqe të tjera të mundshme të nxjerrjes së gjakut përfshijnë:

vështirësi në marrjen e një kampioni, duke rezultuar në shpime të shumtë të gjilpërave

gjakderdhje e tepërt në vendin e gjilpërës

një akumulim gjaku nën lëkurë, ose një hematoma

një infeksion në vendin e shpimit

Si interpretohen rezultatet e testit AST?

Rezultatet e testit AST ndryshojnë në bazë të laboratorit që përfundon analizën dhe diapazoneve tipike të raportuara. Vlera për nivelet tipike gjithashtu ndryshojnë në varësi të gjinisë dhe moshës.

Hulumtimet e fundit kanë treguar se edhe rritjet e lehta të AST mund të jenë një shenjë e një problemi të mëlçisë që kërkon hetim të mëtejshëm.

A kam nevojë për teste të tjera?

Në varësi të arsyes së testit dhe rezultateve tuaja, mjeku mund të rekomandojë teste shtesë. Nëse rezultati i testit AST tregon nivele të ngritura, mjeku mund ta krahasojë atë me rezultatet e testeve të tjera të mëlçisë për të ndihmuar në përcaktimin e formës së sëmundjes së mëlçisë që mund të keni.

Këto përfshijnë teste për ALT, nivelet e fosfatazës alkaline, albuminës dhe bilirubinës. Mund të kontrollohen edhe funksionet e koagulimit të gjakut. Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu një skanim me ultratinguj ose CT të mëlçisë për të ndihmuar në identifikimin e arsyeve të tjera për teste atipike.

Pasi të dini se cila formë e sëmundjes së mëlçisë po shkakton dëmtimin e mëlçisë, ju dhe mjeku mund të punoni së bashku për të hartuar një plan trajtimi që plotëson nevojat tuaja.

©MekuliPress/ Dhuro sot vetëm 1 euro dhe shpëtoje MekuliPress. Ndihmo gazetarinë e pavarur nga partitë politike dhe oligarkët. FOTO: No copyright infringement is intended.