Marcelo Leal Avatar of user Marcelo Leal Marcelo Leal @marceloleal80 @marceloleal80
Marcelo Leal Avatar of user Marcelo Leal Marcelo Leal @marceloleal80 @marceloleal80
 

Nëse keni kolesterol të lartë ose sëmundje kardiovaskulare (sëmundje të zemrës dhe enëve të gjakut), mjeku mund të rekomandojë trajtimin me Praluent. Është një ilaç me recetë që përdoret për:

1.uljen e kolesterolit të lipoproteinës me densitet të ulët (LDL) në disa të rritur me:

hiperlipidemi primare, duke përfshirë hiperkolesteroleminë familjare heterozigote

Ju pëlqen!

hiperkolesterolemia familjare homozigote

2.uljen e rrezikut të atakut në zemër, goditjes në tru dhe anginës së paqëndrueshme (një lloj dhimbjeje gjoksi) tek të rriturit me sëmundje kardiovaskulare

Praluent jepet si një injeksion nën lëkurë. Praluent përmban ilaçin aktiv alirocumab, i cili është një ilaç biologjik. Një biologjik është bërë nga pjesë të organizmave të gjallë.

Praluent përmban përbërësin aktiv* alirocumab. Ky medikament nuk është i disponueshëm në një formë biosimilare. (Biosimilarët janë si barnat gjenerike. Por ndryshe nga gjenerikët, të cilët janë bërë për barna jo-biologjike, biosimilarët janë bërë për barna biologjike.) Në vend të kësaj, alirocumab është i disponueshëm vetëm si ilaçi i markës Praluent.

Praluent i përket një grupi ilaçesh të quajtur frenues PCSK9.

Cilat janë efektet anësore të Praluent?

Ashtu si shumica e barnave, Praluent mund të shkaktojë efekte anësore të lehta ose serioze. Listat e mëposhtme përshkruajnë disa nga efektet anësore më të zakonshme që mund të shkaktojë Praluent. Këto lista nuk përfshijnë të gjitha efektet anësore të mundshme.

Mbani në mend se efektet anësore të një ilaçi mund të varen nga:

Mosha
gjendje të tjera shëndetësore që keni
medikamente të tjera që merrni
Mjeku ose farmacisti mund t’ju tregojë më shumë rreth efekteve anësore të mundshme të Praluent. Ata gjithashtu mund të sugjerojnë mënyra për të ndihmuar në uljen e efekteve anësore.

Efekte anësore të lehta

Këtu është një listë e shkurtër e disa prej efekteve anësore të lehta që mund të shkaktojë Praluent.

Efektet anësore të lehta që janë raportuar përfshijnë:

simptoma të zakonshme të ftohjes, të tilla si rrjedhje hundësh, teshtitje dhe dhimbje të fytit
simptoma të ngjashme me gripin, të tilla si dhimbje trupi, lodhje (energji e ulët) dhe ethe
infeksioni i traktit urinar (UTI)
diarreja
kollë
spazma e muskujve (ngërçe muskulore)
sinuset e bllokuara, të cilat mund të shkaktojnë dhimbje koke ose dhimbje në fytyrë
mavijosje
dhimbje muskulore
Reagimi në vendin e injektimit

Efektet anësore të lehta të shumë ilaçeve mund të zhduken brenda disa ditësh deri në disa javë. Por nëse ato bëhen të bezdisshme, flisni me mjekun ose farmacistin.

Efekte anësore serioze

Mund të ndodhin efekte anësore serioze nga Praluent, por ato nuk janë të zakonshme. Nëse keni efekte anësore serioze nga Praluent, njoftoni menjëherë mjekun. Por nëse mendoni se keni një urgjencë mjekësore, duhet të telefononi urgjencën.

Efektet anësore serioze që janë raportuar përfshijnë:

nivele të larta të enzimave të mëlçisë

reaksion alergjik

Marrja e Praluentit me barna të tjera

Praluent mund të përshkruhet vetë ose me barna të tjera, në varësi të gjendjes që po e merrni për të trajtuar.

Për shembull, Praluent shpesh përshkruhet së bashku me statina për të trajtuar hiperkolesteroleminë familjare homozigote.

Shembuj të statinave që mund të përshkruhen me Praluent përfshijnë:

pravastatin
atorvastatin (Lipitor)
rosuvastatin (Crestor)
Përveç statinave, Praluent mund të përshkruhet gjithashtu së bashku me medikamente të tjera të kolesterolit. Mjeku mund t’ju japë më shumë informacion mbi planin tuaj të trajtimit, duke përfshirë medikamente të tjera që mund të merrni për të trajtuar gjendjen që keni.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Vetëfinancohemi! Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMONA sot me vetëm 1 Euro!