Albin Kurti, 43, newly elected prime minister of Kosovo waves after new government was elected in capital Pristina on Monday, Feb. 3, 2020. Kosovo's parliament convened on Monday to vote in a new prime minister after four months of talks between the country's two main parties. (AP Photo/Visar Kryeziu)
 

Agjencia për Barazi Gjinore (AGJB) dhe Zyra e Kryeministrit me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas, sot prezantuan lëndën e re Ekonomiksi Gjinor në Fakultetin Ekonomik të Universitetit të Prishtinës.

Me këtë rast, kryeministri Albin Kurti, deklaroi se është shqetësuese, rreth 80 për qind e grave janë jashtë tregut të punës, siç tha ai “‘me pabarazi gjinore humbasim të drejtat e njeriut dhe demokracinë”.

Kryeministri Kurti tha po ashtu se gratë e kanë shkallën më të lartë të të diplomuarve, por edhe shkallën më të ulët në tregun e punës. Mirëpo, me qeverisjen, e tij, ai tha se barazinë gjinore do ta bëjnë temë kryesore.

Ju pëlqen!

“Me programin e qeverisë, me Fondin për të rinjtë ndërmarrës dhe me ndihmën e partnerëve sikurse ambasada suedeze Sida-s, barazinë gjinore do ta bëjmë temën kryesore, e cila më tej bëhet pjesë e secilës politikë publike. Çdo ligj, rregullore, vendim e politikë publike do të udhëhiqet nga parimi i barazisë gjinore. Ekonomia ka perspektivë gjinore, prandaj, kjo lëndë është tejet e rëndësishme dhe do të mbështet nga qeveria”, tha Kurti.

Ndërsa, dekani i Fakultetit Ekonomik But Deda deklaroi se ka përparime në pjesëmarrjen e grave në tregun e punës, por dallimet gjinore ende janë të mëdha.

“Fakulteti Ekonomik në Universitetin e Prishtinës prinë në regjion me lëndën e re Gjinia dhe Ekonomia, e në fakt jo vetëm në këtë fushë, por edhe në fusha tjera, Fakulteti Ekonomik prinë në regjion. Përkundër përparimeve në pjesëmarrjen e grave në tregun e punës, dallimet gjinore ende ekzistojnë. Këto dallime janë si rezultat i normave diskriminuese”, Deda.

Kryeshefja ekzekutive e Agjencisë për Barazi Gjinore, Edi Gusia, tha se kjo lëndë është për përgatitjen e kuadrove të reja, cila nisë të ligjërohet nga tetori i këtij viti.

Edhe ambasadorja suedeze në Kosovë, Karin Hernmarck Ahliny vlerësoi lart futjen e lëndës së re gjinore për ekonomi, pasi sipas saj, është mjaft e nevojshme për barazi gjinore.

Hernmarck Ahliny, shpreson se qeveria do të punojë në pjesëmarrjen e grave në tregun e punës dhe në respektimin e barazisë gjinore.

Në fund është bërë edhe dorëzimi i një fondi librash për studentët e Fakultetit Ekonomik.

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!