Studiuesit kanë zhvilluar një bateri letre me një ndërprerës uji që mund të përdoret për të fuqizuar pajisjet elektronike të disponueshme për një përdorim. Ekipi në Laboratorët Federalë të Zvicrës për Shkencën dhe Teknologjinë e Materialeve (EMPA) testoi baterinë e letrës duke i bashkangjitur dy prej tyre në ekranin dixhital të një ore alarmi.

Pasi u aktivizua nga dy pika uji, ai filloi të funksiononte në 20 sekonda dhe vazhdoi të fuqizonte vazhdimisht ekranin për një orë derisa filloi të thahej. Burimi i energjisë së letrës arriti një tension maksimal të qëndrueshëm prej 1.2 volt krahasuar me 1.5 volt të prodhuar nga një bateri AA.

Pasi të zgjidhin disa probleme në zhvillimin e pajisjes, ajo mund të përdoret për etiketat inteligjente për të gjurmuar objekte si paketat. Aplikacione të tjera përfshijnë sensorë mjedisorë apo edhe pajisje mjekësore, thonë studiuesit. Por edhe pa ndryshime për të parandaluar tharjen e tij, çelësi i ujit mund të jetë i dobishëm për zbulimin e lagështirës.

Ju pëlqen!

Për shkak se letra dhe zinku janë të biodegradueshme, ata besojnë se bateria mund të ndihmojë në zvogëlimin e ndikimit mjedisor të elektronikës me përdorim të vetëm. Për të bërë baterinë, ekipi filloi me një rrip letre që ishte zhytur në ujë të kripur dhe më pas ishte lënë të thahej.

Boja që përmbante flokë grafiti u printua në njërën anë të shiritit për të krijuar terminalin pozitiv të baterisë. Në anën tjetër, boja me pluhur zinku u përdor për të bërë terminalin negativ. Të dyja anët e letrës u shtypën më pas me një përzierje të flokëve të grafitit dhe karbonit të zi (si bloza në perimet e djegura) për të lidhur anët negative dhe pozitive.

Kur shtohet uji, kripa shpërndahet dhe lëshon jone të ngarkuara. Në terminalin negativ, këto jone kontaktojnë me zinkun duke shkaktuar oksidimin e tij (i njëjti proces që shkakton ndryshkjen e metalit) dhe lëshimin e elektroneve.

Një pajisje elektrike e lidhur me baterinë e letrës përfundon më pas qarkun që do të thotë se elektronet mund të rrjedhin nga terminali negativ në atë pozitiv përmes pajisjes. Këtu ato shkarkohen në ajër. Ky proces gjeneron një rrymë elektrike që mund të përdoret për të fuqizuar një pajisje elektronike.

Edel Strazimiri

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.