Pothuajse të gjithë mbajnë borxhe në një pikë të jetës së tyre. Kjo nuk është gjithmonë një gjë e keqe.

Borxhi për të cilin planifikoni, si një hipotekë ose pagesa e makinës, mund t’ju ndihmojë të financoni blerje të mëdha dhe të përmirësoni rezultatin tuaj të kredisë nëse vazhdoni me pagesat tuaja.

Por borxhi për të cilin nuk e planifikoni, si mbingarkesa në listën tuaj të dëshirave ose mbulimi i një udhëtimi në dhomën e urgjencës, mund të jetë një burim stresi dhe faji.

Ju pëlqen!

Më poshtë janë pesë gabime që nuk mund t’i bëni dot nëse doni të shmangni këto probleme të borxhit.

  1. Të mos kesh një fond emergjence

Një fond emergjence është para që ju mbani në dorë për të mbuluar shpenzimet e paplanifikuara si urgjencat mjekësore, zbritjet e sigurimeve ose shpenzimet e jetesës pas një humbjeje pune. Ai duhet të përmbajë të paktën tre muaj shpenzime jetese – gjashtë muaj është edhe më i mirë, nëse mund ta menaxhoni.

Pa një fond emergjence, ju mund të duhet të paguani këto shpenzime në një kartë krediti ose të bini prapa në disa nga faturat tuaja të tjera.

  1. Mos t’i përmbaheni një buxheti

Pranë të pasurit një fond urgjence, krijimi dhe mbështetja e një buxheti është gjëja më e mirë që mund të bëni për të mbajtur veten jashtë borxhit. Renditni të gjitha shpenzimet tuaja mujore dhe zbritni ato nga të ardhurat tuaja mujore. Nëse po shpenzoni më shumë sesa fitoni, mund të duhet të zvogëloni blerjet diskrecionale për t’i përmbushur qëllimet. Nëse keni ngelur pak para, vendoseni në pension ose në një tjetër nga qëllimet tuaja afatgjata, si pagesa për një shtëpi.

Buxheti më i mirë është ai që mund t’i përmbaheni. Nëse e injoroni atë, nuk ka asnjë kuptim ta pranoni. Por në të njëjtën kohë, ju duhet të jeni të arsyeshëm se si i shpenzoni paratë tuaja.

Ndonjëherë mund t’ju duhet të bëni thirrje të vështira. Darka është duke shpenzuar teknikisht para për ushqim, por është më e shtrenjtë se gatimi në shtëpi, kështu që është shpenzim diskrecional.

Përdorni një aplikacion për buxhetin nëse përpiqeni të gjurmoni shpenzimet dhe të rishikoni buxhetin tuaj të paktën një herë në muaj për të siguruar që i përmbaheni. Nëse jo, shikoni për atë që nuk shkoi mirë dhe vendosni se si do ta parandaloni të ndodhë përsëri.

  1. Duke tarifuar më shumë në kartat e kreditit sesa mund të paguani mbrapa

Borxhi i kartës së kreditit është një nga llojet më të këqija të borxhit; normat e saj të interesit mund të kalojnë 30%. Kjo mund të bëjë që ekuilibri juaj të bymehet shpejt. Borxhi i kartës së kreditit gjithashtu rrit raportin tuaj të përdorimit të kredisë – raporti i kredisë që përdorni çdo muaj ndaj kredisë që keni në dispozicion – dhe kjo mund të dëmtojë rezultatin tuaj të kredisë.

Është mirë të përdorni kartat e kreditit tuaj për blerje, veçanërisht nëse po fitoni shpërblime, por mbani mend se sa keni ngarkuar. Mos harxhoni më shumë sesa e dini që mund të paguani përsëri në fund të muajit. Ju gjithashtu duhet të përpiqeni të shpenzoni 30% ose më pak të kredisë suaj në dispozicion çdo muaj.

  1. Të mos kesh sigurim adekuat

Sigurimi i shëndetit, automjetit dhe pronarëve të shtëpive ose qiradhënësve mund të jetë i shtrenjtë, por mund të përfundojë duke ju kursyer dhjetëra ose qindra mijëra dollarë nëse keni nevojë të paraqisni një kërkesë. Të kesh sigurim ose jo të duhur mund t’ju kushtojë mijëra nga xhepi. Fondi juaj i emergjencës mund të mos e mbulojë atë.

Kaloni përmes policave tuaja të sigurimit dhe sigurohuni që të keni mbulim adekuat. Konsultohuni me një agjent sigurimesh nëse nuk jeni të sigurt se sa mbulim ju nevojitet.

Nëse keni një familje për të mbështetur, konsideroni të blini një politikë sigurimi të jetës për t’i mbajtur ata të mos bien në borxh nëse vdesin papritur. Këto politika zakonisht janë më të lira kur jeni i ri, kështu që mos prisni të blini një./Scan/

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.