Asnjë shtet nuk u ofron fëmijëve mundësi për edukim të shëndetshëm dhe ambient adekuat për të ardhmen e tyre, ka thënë Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Ekspertët kanë thënë se ndryshimet klimatike dhe reklamimi i dëmshëm, që inkurajon konsumimin e ushqimit të shpejtë apo konsumim të alkoolit para kohës, i përballë fëmijët me rreziqe.

Raporti, i hartuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF) dhe Instituti Lancet, rendit 180 shtete në kapacitetet e tyre për të ofruar kushte për shëndet të mirë dhe mirëqenie. Rreth 40 ekspertë për fëmijë kanë paralajmëruar se përparimi në dy dekadat e fundit “do të kthehet mbrapa”, nëse qeveritë nuk bëjnë ndryshime radikale.

Ju pëlqen!

“Secili fëmijë në botë tani përballet me rrezik ekzistencial nga ndryshimet klimatike dhe presioni komercial”, ka thënë ish-kryeministrja e Zelandës së Re, Helen Clark, që ka drejtuar komisionin.

Ekspertët po ashtu kanë paralajmëruar se rritja e temperaturave globale për 4 gradë Celsius deri më 2010, mund të rezultojë me “pasoja shkatërruese shëndetësore”, për gjeneratat e ardhshme, për shkak të rritjes së niveleve të oqeaneve, valëve të të nxehtit, kequshqyerjes dhe zgjerimit të sëmundjeve infektuese siç është malaria.

Në mesin e shteteve me rezultatet më të mira për ofrim të mirëqenies për fëmijë kanë qenë: Norvegjia, Danimarka, Islanda dhe Mbretëria e Bashkuar.

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!