Kur vala fillestare e Covid parandaloi tubimet e brendshme në shumicën e vendeve të botës, shumë qytete u përgjigjën duke rimenduar shpejt se si mund të dukej jeta jashtë. Disa prezantuan rrugë vetëm për këmbësorët, i kthyen vendet e parkimit në restorante pop-up dhe shtuan më shumë korsi biçikletash duke i shndërruar zonat dikur të mbushura me veturanë vende miqësore për ecjen dhe çiklizmin.

Ndryshimet dhanë dividentë, jo vetëm në rritjen e aktivitetit ekonomik, por studimet treguan gjithashtu se virusi mund të përhapet më pak shpejt në lagjet shumë të lëvizshme. Dhe ndërsa shumë vende tani i kanë rikthyer këto iniciativa ndërsa jeta i kthehet normalitetit të ri, disa qytete janë mbajtur fort në përmirësimet e tyre për këmbësorët dhe kanë kërkuar më shumë hapësira pa makina.

Aktualisht ekzistojnë 4 qytete anembanë botës që bënë disa nga ndryshimet më të guximshme dhe më të shpejta miqësore për këmbësorët gjatë pandemisë dhe po i mbajmë shumë nga ato iniciativa për të inkurajuar banorët dhe vizitorët të lëvizin në këmbë.

Ju pëlqen!

Paris, Francë

Edhe para pandemisë, Parisi kishte një fillim të mirë për t’u bërë më miqësor për këmbësorët. Si pjesë e një përpjekjeje në mbarë qytetin për të reduktuar numrin e makinave, kalatat e poshtme që kalojnë përgjatë lumit Seine u pedonizuan plotësisht në fund të vitit 2016, një lëvizje që u bë e përhershme në vitin 2018.

Bogota, Kolumbi

Ndërsa Bogota (dhe Kolumbia në përgjithësi) ka pasur gjithmonë një kulturë të fortë biçikletash, me çiklizmin si sport kombëtar i vendit, pandemia përshpejtoi shumë ndryshime pa makina. Në vitin 2020, kryebashkiaku Claudia Lopez caktoi një shtesë prej 84 km korsi të përkohshme për biçikleta në rrjetin ekzistues të shtegut të biçikletave Ciclorruta, prej 550 km, tashmë një nga më të mëdhenjtë në botë dhe që atëherë ato janë bërë të përhershme.

Milano, Itali

Italia ishte një nga vendet më të goditura fillimisht nga pandemia dhe qytetet e saj duhej të përshtateshin shpejt për të ofruar alternativa ndaj transportit publik me popullsi të dendur. Në verën e vitit 2020, Milano filloi një plan ambicioz për të zgjeruar trotuaret dhe për të zgjeruar korsitë e çiklizmit përgjatë 35 km rrugë të përqendruara më parë në trafikun e makinave. Ndryshimet e kanë transformuar qytetin, duke sjellë me vete më shumë ngrënie në natyrë, tregje në ajër të hapur dhe kopshte urbane.

San Francisko, SHBA

Ky qytet verior i Kalifornisë lëvizi shpejt gjatë pandemisë së hershme për të nisur Slow Streets – një program që përdorte sinjalistikën dhe barriera për të kufizuar trafikun e makinave dhe shpejtësinë në 30 korridore, në një përpjekje për t’i bërë ato më miqësore për këmbësorët dhe çiklistët. Sipas të dhënave të mbledhura nga qyteti, programi pa një reduktim prej 50% në trafikun e automjeteve, një rritje prej 17% në trafikun e këmbësorëve gjatë ditëve të javës dhe një rritje prej 65% në trafikun e çiklistëve gjatë ditëve të javës.

Edel Strazimiri

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.