Jeta, dashuria ime, është plotësi.

Jeta janë një burrë dhe

një grua që takohen

Ju pëlqen!

sepse janë bërë për njëri-tjetrin,

sepse ata janë, për njëri-tjetrin,

ajo çfarë shiu është për detin:

njëri kthehet dhe bie gjithmonë mbi tjetrin,

ata krijojnë njëri-tjetrin,

njëri është gjendja e tjetrit.

Harmonia ka lindur nga kjo plotësi,

dhe kjo është jeta.

Një gjë shumë e rrallë midis qenieve njerëzore.

 

Sándor Márai

Shkrimtar, poet dhe gazetar hungarez. Lindur në Kosicen e sotme, Sllovaki. Më 1928 u transferua në Budapest ku, gjatë njëzet viteve të ardhshme, ai botoi romane të shumta në gjuhën hungareze. Edhe pse ishin të suksesshme, veprat e tij u quajtën si realizëm borgjez.

Një seri dramash e çuan shkrimtarin në rrugën e izolimit. Vdekja e gruas së tij nga kanceri dhe vdekja pasuese e djalit shënuan rënien e tij në një gjendje të thellë depresioni. Màrai kreu vetëvrasje, ndërsa hiri i tij u shpërnda në Paqësor.

Veprat e tij të injoruara ose të lëna pas dore, nga gjysma e parë e viteve ’90 kanë përjetuar sukses të jashtëzakonshëm, së pari në Francë dhe më pas në pjesën tjetër të Evropës.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.