Viti shkollor në të vërtetë lodh më shumë prindërit sesa fëmijët.

Kjo ndodh sepse, përveç detyrimeve në punë dhe punëve në shtëpi, shumica e prindërve marrin përgjegjësinë për detyrat e shtëpisë së fëmijëve të tyre dhe që mund të jenë vërtet të lodhshme.

Si munden prindërit në fund të fundit t’ua lënë në dorë plotësisht detyrat fëmijëve të tyre dhe të mos kenë nevojë t’i kontrollojnë rregullisht ato? Artikulli ynë do t’ju japë disa këshilla të dobishme.

Shumë shpesh, prindërit janë ata që mezi e presin fundin e vitit shkollor të fëmijëve të tyre më shumë sesa vetë fëmijët.

Ju pëlqen!

Ja si mund ta bëni më të lehtë për veten dhe fëmijën tuaj rutinën e shkollës:

1. Mos bëni detyrat e shtëpisë së fëmijës suaj!

Prindërit nuk duhet të marrin përgjegjësinë për mësimet e shkollës së fëmijës së tyre. Është shumë më e lehtë për të zhvilluar zakonin e të mësuarit në moshën 7 vjeçare sesa në 12 vjeçare.

Roli prindëror vjen përmes udhëzimit dhe mbështetjes. Nëse detyra është shumë e komplikuar, prindërit mund të ndihmojnë fëmijën e tyre të kuptojnë detyrën, por kjo nuk do të thotë që duhet ta bëjnë për të.

Tregojini fëmijës tuaj se si ta bëjnë gati çantën e shkollës dhe si të zgjidhin detyra të caktuara në lidhje me detyrat e shtëpisë, por jo më shumë se kaq.

Nëse po kontrolloni detyrat e shtëpisë dhe shihni një gabim, fëmija juaj duhet ta korrigjojë atë vetë dhe ju nuk duhet t’ia tregoni përgjigjen.

Pas disa kohësh, kontrolli i detyrave të shtëpisë mund të minimizohet vetëm duke kontrolluar për të parë nëse janë bërë detyrat e shtëpisë, nëse ishin 4 ushtrime për t’u bërë, duhet të jenë bërë 4 ushtrime.

Fëmija juaj do të bëjë gabime me këtë qasje, por kjo është mënyra e vetme për të ndërtuar një ndjenjë përgjegjësie në to. Do t’i bëjë notat e tyre të vërteta dhe jo artificiale.

2. Mësojeni fëmijën sesi të nxërë!

Grupet e para të detyrave të shtëpisë mund ta ngatërrojnë një fëmijë: nga t’ia fillojnë? Prindërit duhet t’u mësojnë fëmijëve të tyre se si duhet t’i bëjnë gjërat në mënyrën e duhur.

Shpjegoni fëmijës tuaj se pse është e nevojshme për të kryer detyra në një mënyrë të caktuar, tregoni atyre pasojat dhe përfitimet e këtyre drejtimeve.

Madje mund të shkruani hapat e nevojshëm në rendin e duhur dhe të vendosni një tabelë kujtuese të vogël mbi tryezën e tyre.

Lexo po ashtu:  Prindër, mos i detyroni fëmijët të ndajnë lodrat e tyre kur nuk duan; Psikologët radhisin efektet negative

E gjitha ajo që fëmijës i mbetet për të bërë është ndjekja e disa hapave. Drejtojeni vëmendjen e fëmijës suaj drejt faktit se një ushtrim duhet të përfundojë deri në fund.

Mësojeni fëmijën tuaj të përdorë literaturë dhe enciklopedi. Ata janë ndihmëtarë më të mirë sesa interneti, sepse i ndihmojnë ata ta gjejnë lehtësisht informacionin e nevojshëm pa u hutuar nga gjërat e panevojshme.

3. Organizojeni hapësirën e punës në mënyrë korrekte!

Vendi ku një fëmijë bën detyrat e shtëpisë ndikon në masë të madhe në produktivitetin e tyre. Organizoni zonën e studimit në mënyrë që ata të kenë dritë të mjaftueshme dhe të mund të arrijnë lehtësisht të gjitha mjetet e nevojshme për kryerjen e detyrave.

Gjithashtu, hiqni të gjitha sendet e panevojshme në mënyrë që ata të mos shpërqendrohen.

Rendisni librat, librat dhe materialet e tyre dhe vendosini ato në rregull, kjo do t’i ndihmojë ata të gjejnë më lehtë informacionin e nevojshëm.

Nëse ka vëllezër dhe motra më të vegjël në familje, sigurohuni që mos ta ndërpresin fëmijën derisa ai të bëjë detyrat e shtëpisë.

4. Mësojini fëmijës të jetë i vetëdijshëm për kohën!

Shumë shpesh, fëmijët nuk e kanë konceptin e kohës, ata nuk e dinë sa kohë ka kaluar dhe sa ka mbetur. Një orë me zile ose orë e zakonshme mund të ndihmojnë në zgjidhjen e kësaj çështjeje.

Fillimisht, përpiquni të matni me fëmijën tuaj sa kohë marrin gjërat rutinë, si shikimi i kukullave në televizor, ngrënia, organizimi i një dhome ose kryerja e detyrave të matematikës.

Vendosni orën me alarm përpara se të filloni të bëni detyrat e shtëpisë. Ajo do ta vendosë fëmijën në metodën e punës dhe do ta ndihmojë që të mos vonojnë procesin.

Sa më shumë kohë që një fëmijë shpenzon me detyrat e shtëpisë, aq më i ulët është efikasiteti i tyre. Koha optimale për të kryer detyrat e shtëpisë në shkollën e mesme nuk është më shumë se 2 orë dhe në shkollën fillore nuk duhet të jetë më shumë se 30 minuta.

Pas kësaj periudhe, bëhet shumë e vështirë për fëmijët që të përqëndrohen.

5. Mësojeni fëmijën tuaj sesi të përcaktojë prioritetet!

Mësojini fëmijës të përshkruajë gjërat më të rëndësishme në mënyrë që të lehtësojë procesin e të mësuarit dhe jetën në përgjithësi. Për shembull, është e rëndësishme të vlerësoni gjërat e mëposhtme kur bëni detyrat e shtëpisë:

  • Vëllimi i detyrave të shtëpisë, sa të kuptueshme janë dhe sa nuk janë;
  • Cilat detyra do të kërkojnë më shumë kohë dhe të cilat do të kërkojnë më pak kohë;
  • Cilat detyra një fëmijë mund t’i kryejë vetë dhe cilat do të kërkojnë ndihmë.

Nëse i mësoni fëmijës tuaj ta bëjë këtë, do të jetë më e lehtë për ata që të lundrojnë shpejt përmes detyrave që mund të bëjnë vetë, detyrat për të cilat mund të kërkojnë në një enciklopedi dhe detyrat për të cilat mund t’u kërkojnë prindërve ndihmë më vonë.

Gjithashtu do t’i ndihmojë fëmijët gjatë testeve dhe provimeve. Kjo metodë mund t’i ndalojë ata kalimin e të gjithë kohës në detyrat më të komplikuara, sepse ata do t’i lënë ato për në fund.

Lexo po ashtu:  Zbuloni çfarë i ndodh trupit tuaj kur nuk konsumoni mjaftueshëm fruta dhe perime

6. Motivojeni fëmijën tuaj!

Komplimentojeni fëmijën tuaj për përpjekjet dhe notat më të mira që merr sa më shpesh, mos i merrni ato si të mirëqena.

Ju mund të përdorni një tabelë për motivim për fëmijët e shkollës fillore:

Shkruani detyrat në një copë letër (“të rregulloj shtratin”, “të bëj detyrat e shtëpisë”, “të hedh plehrat në kosh”) dhe ditët e javës nga ana tjetër për çdo detyrë.

Vendosni një shenjë plus për çdo detyrë të përmbushur. Në fund të çdo jave, jepini një shpërblim të mirë fëmijës tuaj, si për shembull të shkuarit në kinema apo në një aktivitet tjetër të preferuar.

Ose mund të përdorni një metodë tjetër për ta motivuar:

“Ti bëj detyrat e shtëpisë dhe ne do të shkojmë për një shëtitje, të hamë akullore ose të shohim një film së bashku”.

Mundohuni gjithashtu t’ia demostroni shpesh fëmijës tuaj sesi mund t’i përdorë praktikisht njohuritë e tij. Për shembull, nëse një fëmijë mund të llogarisë, mbledhë dhe zbresë, ai mund të llogarisë ndryshimin kur jeni duke bërë blerje së bashku.

7. Mësojeni fëmijën tuaj të flasë dhe të bëjë pyetje të sakta!

Të gjithë fëmijët që fillojnë shkollën mund të flasin, por jo të gjithë mund të bëjnë pyetje dhe të përcjellin mendimet e tyre në mënyrë korrekte. Disa prej tyre ndihen të trembur, të tjerë thjesht nuk dinë sesi t’i bëjnë në mënyrën e duhur.

Mësojeni fëmijën tuaj që të shprehë mendimet e tij dhe t’u bëjë njerëzve të tjerë me kërkesa. Mësojini ata të flasin me mësuesin dhe se nuk duhet të kenë frikë t’i bëjnë pyetje dhe t’i pyesin sa herë që duhet ta kuptojnë një temë dhe të përmbushin një detyrë.

Dhe mos harroni, edhe nëse fëmija juaj po ndjek kopshtin e fëmijëve, mund të jetë e vështirë për ta që të mësohen me një mjedis të ri.

Lexo po ashtu:  Si të përgatisni ujë detox në shtëpi

8. Ndihmojeni fëmijën tuaj të miqësohet me shokët e klasës!

Marrëdhëniet me shokët e klasës janë shumë të rëndësishme për të gjithë fëmijët. Vetëbesimi i tyre dhe performanca në mësime varen edhe nga këto marrëdhënie.

Në ditët e sotme, fëmijët shpesh shkojnë në shkollat që janë larg shtëpive të tyre dhe prindërit shpesh i marrin ato menjëherë pas mbarimit të mësimit.

Kjo i pengon shokët e klasës të afrohen me njëri-tjetrin dhe të bëhen miq të mirë. Prandaj prindërit mund t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të gjejnë shokë në klasë duke u ofruar të ecin së bashku ose duke i ftuar shokët e shoqet e klasës që të kalojnë kohë në shtëpinë tuaj duke luajtur lojëra dhe duke u përgatitur një meze të lehtë.

9. Marrëdhënia juaj duhet të jetë prioritet!

Mos e përqendroni të gjithë vëmendjen tuaj në punën mësimore të fëmijës suaj, nuk është gjëja e vetme, as gjëja më e rëndësishme në marrëdhënien tuaj.

Qëndroni të interesuar mbi jetën e fëmijës suaj, hobit, ndjenjat, vëzhgimet, dëshirat dhe miqtë e tij/saj. Mos jini ai prind që kontrollon fëmijën, por jini një “nxitës” i tyre, pyeteni rreth mjedisit në shkollë, dëgjojeni dhe mbështeteni.

Tregojuni atyre se ju keni një jetë të përbashkët së bashku dhe se gjërat që po ndodhin në jetën e tyre janë aq të rëndësishme sa ajo që po ndodh në tuajën. Kaloni më shumë kohë me ta dhe krijoni kujtime të ndritshme e të lumtura së bashku.

10. Mos harroni se notat nuk përcaktojnë suksesin e një fëmije!

Prindërit kanë frikë se notat e këqija të fëmijës janë në të vërtetë frikë për të ardhmen, ndërsa notat e mira tregojnë vetëm sesa mirë ka mësuar fëmija.

Notat e këqija nuk do të thonë që fëmija është budalla, i heshtur, i papërgjegjshëm dhe jo i gatshëm për të punuar. Ato tregojnë vetëm faktin se për ndonjë arsye apo një tjetër, fëmija juaj nuk dëshiron të studiojë ose thjesht nuk mund ta bëjë këtë për shkak të një programi shkollor shumë kompleks.

Shënimet e tyre për notat e dobëta nuk janë rezultat i përtacisë apo intelektit të ulët, por dëshmi se ata nuk janë të interesuar për një program të caktuar shkollor.

Nëse kjo situatë ekziston në familjen tuaj, përqendrojeni vëmendjen e fëmijës suaj në lëndët për të cilat ndihen të interesuar.

----->>>> MekuliPress është në prag të mbylljes. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMO sot median e pavarur dhe origjinalitetin e MekuliPress. Dhuro SOT, të paktën, edhe 1 Euro! Faleminderit!